"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Tuesday, 6 December 2016

Staycation Sempena Cuti Sekolah

Assalamualaikum wbr!!

Mana menghilang Miza ni... ada ni haaa... hehehe... rini bersiaran dari tepi pantai.. kemain lg kan... sempena cuti sekolah ni.. bawa anak2 stay kt hotel di Penang je... untung kan dok di Penang.. byk hotel best2... save duit minyak dan tol... hehehe

Nanti kita cita pjg ya... nak main pasir pantai dgn anak2 dlu...!!

Jumpa lagi...!!

Monday, 3 October 2016

Darah Tinggi Semasa Hamil? Ketahui manfaat Omega Guard untuk ibu hamil

Tahu tak asid lemak omega-3 adalah asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan namun sangat diperlukan dan memang perlu diambil daripada sumber luar.
Asid lemak ini berfungsi untuk melancarkan perjalanan darah dan membantu melicinkan perjalanan darah.  Secara tidak langsung dapat menurunkan tekanan darah tinggi.
Ia juga mengelakkan pembentukan darah beku dan menurunkan paras kolesterol yang turut menjadi punca tekanan darah tinggi.
Omega-3 juga bagus untuk kesihatan jantung, mata dan otak. Ibu mengandung yang mengambil omega-3 dalam diet harian, selain mendapat manfaat untuk dirinya, turut memberi kebaikan kepada bayi di dalam kandungannya.
Sebab itulah Omega Guard terdapat dalam set kehamilan Shaklee. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada minyak ikan terbaik di dunia, bebas merkuri dan bahan2 terlarang. 
#sharingiscaring

Saturday, 1 October 2016

Omega Guard Shaklee Untuk Semua

Dah malam dah baru nak cerita hehehehe...
Bulan ni promosi Omega Guard tau!
Omega Guard ni ada dalam macam2 set...
✔ Set Kesihatan Anak
✔ Set Kurus
✔ Set Kehamilan
✔ Set Bersalin/berpantang
✔ Set Jantung
✔ Set Darah Tinggi/Kolesterol
✔ Set Sendi
✔ Set Pelajar
✔ Set Warga Emas
Dan macam2 lagi....
Pendek kata... tak rugi beli banyak2 botol buat stok sebab satu rumah boleh ambil.. anak2 seawal umur setahun dh blh ambil tau!
Nak tau lebih lanjut???
Jom sembang2...
Whatsapp Miza 019-4567 268 

Monday, 19 September 2016

Promosi September Yang Cantik

Assalamualaikum...!!!
Ok miza mungkir janji utk buat 1 entry 1 hari... huhu ampunkan mak nakkk.... sejak try download filem Dilwale kt laptop ritu... setting kt laptop jadi problem... dahla filemnya x dpt pun... last2 filem pun keluar kt tv dh... sobsss... ni miza cuba masuk entry via fon... klu ok... bersiaran dari fon je la dlu kita ye...
Dah nak abis bulan 9 pun... baru nk bgtau promosi September... tak pa la... lom gaji lagi kan.. berangan la dlu hehee
Best bulan ni promosi ESP dan SR Vita C... yg jaga kecantikan melalui vitamin Shaklee mesti suka kan...!!! Bolehlah buat stok banyak2... bayar 6 dpt 7...? Banyak sgt? Jom share dgn kawan2... takpun beli 2 je... dpt diskaun 5% tau... kalau jadi ahli dpt lagiiiiii murah!!
Nak tau macam mana murahnya? Whatsapp Miza 019-4567 268 ya.. nti kita sembang panjang...
Sebab ni test dari hp.. tak berani ahkak nk type pjg2 hahaha... nti kita sambung lagiii...
Xoxo,
Miza :)

Sunday, 27 March 2016

Resipi Kek Pisang Yang Moist, Mudah dan Confirm Jadi...!

Assalamualaikum... knok knok knok...!!!!

Uiiiiii lama giler Miza tak update blog no...!!!! Agaknya sebab tu baru2 ni ada org wassap nak tya brg Shaklee... dia tya, masih buat Shaklee ke...?


Hehehehe... masih aktif lagi berShaklee sebenarnya.. cuma sejak naik pgkat jd emak anak 4 ni.. dan kebetulan juga dh mula bekerja... bz tahap gaban.. tak sempat nak update blog... Miza byk spend msa kt IG dan FB ja buat msa ni...


Tapi... mulai hari ini, saat ini... in sha Allah Miza akan cuba update blog plg2 kurg 1 perenggan utk 1 entri.. hahaha buleh...???


Pjg pulak la membebel mak jemah ni... pagi2 sepiee ni (jam dah pukul 2.25 pg wehhh)... miza nak share resipi kek pisang yg Miza baru buat td... sukatan dan bahan senang... pastu sedap baq anggg.... jiom tgk resipi...

 
kek pisang kukus mudah sedap

KEK PISANG KUKUS CONFIRM JADI

Bahan2
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan minyak
1 cawan pisang


Cara2nya


1. Blend gula dan telur sehingga kembang
2. Masukkan pisang dan minyak. Blend lg.
3. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat.
4. Masukkan bahan2 yg dh blend tadi ke dalam bekas berisi tepung.
5. Gaul sebati, tuang dlm loyang yg telah disapu minyak atau lapik baking paper.
6. Kalau loyang besar, kukus 30-45 minit @ sampai masak. Boleh gak guna bekas kecil2 tu, lagi cepat masak.. dlm 10-15 minit dh masak.
7. Sejukkan, keluarkan dari loyang dan makan...!!

 

Tadi Ain, anak kedua Miza rasa... dia kata sedap... kira mmg sedap la tu sbb Ain ni kureng sikit kek2 ni.. tak macam kakak sulung dia, Yasmin..

So apa lagi... try lah buat... senang je kan... kompom jadi ni.. anak2 pun suka.. boleh buat kudapan minum petang atau pun sarapan minum pagi...


Yg pastinya.. bg Miza... mmg akan ada ulanganlah resipi ni sebab sukatan senang, bahan senang, buatnya pun senang... sedap lak tu... yg penting ada pisang je.. bahan lain tu mmg ada je kt umah ni...


Ok less is more... udah2 le mengarang ye dak... semoga esok2 ada lg entri.. bkn berbulan dr skrg pulak! Hahahaha

Friday, 4 September 2015

Kehadiran Yang Dinanti - 'Izzul Qayyim....

Assalamualaikum wbr,

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah swt utk bernafas di muka bumiNya ini... syukur di atas segala nikmat dan rezeki yang diberikanNya jua...

Rupanya dah berbulan Miza tak update blog ni ya... banyak perkara yang berlaku dalam beberapa bulan ni... tak dapat Miza nak ceritakan satu persatu... tiada apa yang dapat Miza katakan melainkan syukur, syukur dan syukur kepada Allah atas segalanya... benarlah kata orang, Allah takkan menguji hambaNya melainkan sesuai dengan kemampuan hambaNya itu, kan..?

Walau apa pun, boleh dikatakan semua perkara yang berlaku beberapa bulan Miza menyepi ni adalah yang manis2 dan indah2 belaka... antaranya, kelahiran cahaya mata yang sangat dinanti2... 

Miza telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki melalui pembedahan ceaserian pada 8 Julai 2015 di Hospital Lam Wah Ee, Pulau Pinang.  Bayi comel ni kami namakan 'Izzul Qayyim, dilahirkan dengan berat 3.26kg.

:: comel tak saya? hehehe ::

:: sporting nurse yang bawa baby dari Nursery bagi kami snap gambar ::

:: hari keempat, last day di hospital ::

:: hari kelima @ Home Sweet Home! ::

Kenapa Miza lahirkan Qayyim melalui pembedahan?  Sebenarnya tak ada masalah apa2, cuma disebabkan Yaya dilahirkan melalui pembedahan (sebab breech) 3 tahun lalu, so doktor bagitahu risiko utk 'pecah rahim' dalam 15% camtu.  Kalau tk jadi apa2 oklah, tapi kalau terjadi, nyawa ibu dan anak dalam bahaya.  Makanya en.somi tak benarkan Miza bersalin secara normal.. dia nak Miza bersalin melalui pembedahan.  Lagipun due date sebenar pada 17 Julai 2015, hari raya pertama tu... bila set for ceasarian, plg awal ialah 10 hari sebelum due date.. maka 8 Julai 2015 tarikh yang dicadangkan doktor.  

So hari raya kali ni kami beraya dengan org baru... hehehe mama teruja siap beli romper baju melayu untuk baby..!

Ehhh pjg pulak entri kali ni... balas dendam lama tk da entri la ni... k nti sambung lagi... post entri ni dlu.. hehehe

Tuesday, 10 March 2015

Senangnya Buat Kuih Dangai Yang Sedap dan Cepat Dengan Pemanggang Ajaib!!

Assalamualaikum wbr...,

Alkisahnya... dah lama teringin nak makan kuih dangai atau ada jugak di sesetengah tempat sebut sebagai Rangin.  Seingat Miza, dari bulan puasa tahun lepas kami anak beranak cari tapi susahnya nak jumpa.  Kawan Miza kata ader jer kt pasar malam kt sini, tapi ntahlah.. tak der rezeki kot, masa cari tk jumpa pun...

Disebabkan teringin yang amatlah kununnya baru2 ni... Miza pun gigih la menggugel... sekarang kan zaman semua di hujung jari katanya... macam2 version ada... kena buat selapis2 la, ada inti la dll... tapi seperti yg korang tahu... Miza mestilah pilih resipi yang paling senang sebab Miza kan 'ghajin' tahap gaban... kih3...  

kuih dangai senang sedap guna pemanggang ajaib

Dah 2 kali buat tau resipi ni... first time buat tu, guna sandwich maker nk bakar... hasil memang cantik dan garing2 gitu... tapiiiii... nak tunggu satu2 dangai tu... mak oiii bercinta la gak... disebabkan kesabaran yang tak berapa ada, baki adunan tu, Miza humban je semua dalam loyang --> bakar dalam oven! hah amikkk... ni lah hasil percubaan pertama tu...

 Guna sandwich maker... cantik kan kan kan...?

Hambikkkk... semua ku humban dalam loyang hahaha


Kali kedua buat dah pro sikit la kununnya hahaha... guna pemanggang ajaib pulak... wahhhhh lagi senang wehhh... makcik suka! makcik suka!!!  Satu adunan tu ngam2 muat dalam pemanggang ajaib... pastu tak sampai 15 minit dah masak... gila tak excited makyong... boleh buat meniaga lah kalau macam ni punya express... hehehehe

Layan gambar kali kedua mendangai...

Tengok tu.. muat2 satu adunan... senang sekali harung je...

kuih dangai pemanggang ajaib
Bila dah masak.. cantik kan... nom nom nom...

 
Okay dh puas layan gambar... ni resipi yang super duper senang lagi cepat!

KUIH DANGAI A.K.A RANGIN

Bahan-bahan
4 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula
1 1/2 sudu kecil garam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Jangan biar kelapa berketul2, leraikan ye..!
2. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu marjerin (Miza sapu marjerin kat pemanggang ajaib -- play save kekekeke)
3. Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 30 minit (ikut suhu oven masing2) -- kalau guna pemanggang ajaib, guna api perlahan supaya kelapa tak hangus.. lepas 5 minit camtu, terbalikkan ke side lagi satu... supaya garing merata di kedua2 belah...
4. Keluarkan dari loyang, tunggu sejuk sikit.. potong dan boleh la dihidangkan (dasar pelahap... miza layan panas2 tu, sedap woooo)

Pasni senang la, takyah cari kat pasar malam ke, pasar ramadhan ke dah... buat sendiri lagi best... boleh makan banyak2, dan lebih terjamin kebersihannya... kan kan..

selamat mencuba ibuk2...! XOXO :))