Posts

Showing posts from June, 2013

Zat Makanan Penting Semasa Mengandung

Aslm wbr..
Alhamdulillah... Yaya dh tidoq... so mlm ni dpt la mama wat entri awal sikit... Hari ni nk sharing info yg saya baca dari Majalah Pa & Ma bulan Februari 2011...  Zat makanan penting yang perlu diambil sepanjang tempoh kehamilan.. (Straight forward jerlah ye... kang membebel pjg2, x capai matlamat pulak.. hihihih)
Dengan pengambilan makanan sihat dan seimbang, in sha Allah... ibu hamil dijamin dapat memenuhi keperluan nutrien sewaktu hamil.  Namun diingatkan juga, ibu hamil perlu tingkatkan pengambilan beberapa jenis nutrien agar kesihatan kedua-dua belah pihak (iaitu ibu dan kandungan) terjamin...  Zat-zat tersebut ialah...
Asid Folik
Ia penting dalam pembentukan hemoglobin iaitu pigmen yang mengangkut oksigen ke sel-sel tubuh serta berupaya mencegah kecacatan tiub saraf (NTD).  Ibu hamil disaran mengambil 400 - 600mg asid folik sehari.  Ia boleh didapati daripada sayur berdaun hijau dan kekacang.  Ketahuilah, pengambilan suplemen folat sebelum dan semasa 2 bulan pertama ke…

Kulit Cantik dengan ESP Shaklee!

Image
Aslm wbr...,

Lamanya tk update blog...! Sebenarnya... saya masih tercari2 the best template utk blog saya ni... saya m'bygkan blog saya ni samada background kaler pink, or pepel... my favourite colour... template/background yg tk terlalu serius.. tk terlalu fancy.. just nice lah... tp bila dh jumpa template yg dihajati, mcm2 la pulak rintangannya... cari link x jumpa la... bila dh buat tk menjadi la... (sebenarnya saya yg x pandai kan... huk3)... last2 give up lah sbb rs mcm buang masa pulak.. sbb selagi saya tk puas ati dgn 'ubahsuai rumah' ni, selagi tu saya x update blog... so... redha jerlah dgn apa yg ada... dari masa ke semasa in sha Allah kalau diberi kesempatan, saya edit lah sikit2... yg penting 'blogging will go on'... tih tih...
Hari ni nak share pasal ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protein...  saya consume ESP ni dari masa pregnant lagi.. smpi sekarang.. dlu2 slalu gak skip... hihihi... tp skrg ni wajib amik ESP ni setiap pagi... shake dgn milo... …

Set Kesihatan Kanak2 Shaklee

Image
Aslm wbr...
Hari ni saya nk share set kesihatan untuk kanak2 Shaklee... iaitu Meal Shakes dan Omega Guard... supplemen 'dua beradik' ni wajib ada kt umah saya tau...! sbbnya.. anak2 saya smua consume set ni.. daripada yang sulung tu... Yasmin 12 tahun.. Ain 9 tahun.. sampai lah ke Yaya cinonit yg berumur setahun tu pun consume... eh tp Yaya tk consume lagi Omega Guard... hihihi... mau muntah ijau nk bg dia telan OG.. baru la OMG... kih3...
Yang saya notice... sejak anak2 saya consume MS dan OG ni.. anak2 saya susah nk kena demam, selsema dan yang seangkatan dgnnya... klu tidak, pantang sorg kena demam selsema dlm umah ni... abih nti smua khatam... amik giliran lps sorang.. sorang kena...  klu terkena pun.. cpt jer sembuh... x drag byk2 hari...  Ain, anak kedua saya selera mkn kurang... tp sejak amik MS, alhamdulillah... bg lah aper jer suh mkn... sumernyer OK...! hihihii... dari segi persekolahan pulak (antara fungsi OG adalah untuk minda anak2)... ada peningkatan terhadap keput…

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlu Supplemen?

Aslm wbr...

Penah satu ketika tu... saya tgh nk amik supplemen saya lepas makan.. ader la berbijik2 jumlahnya... dgn pelbagai saiz dan kaler... astu ader la org tegur... 'byknya mkn ubat....??? sakit ka...??' hehehe... tak... saya tk sakit... yg saya amik tu bkn ubat ok... tp SUPPLEMEN... Alhamdulillah... dari kecik lagi saya dh diajar oleh mama saya utk amik supplemen... masa tu mama saya jadi ahli Amway... hehehe.. igt lagi.. tiap2 mlm kami adik beradik 'beratur' nk mkn supplemen... dan itulah yg saya praktikkan pada anak2 saya skrg ni... tp tk lah smpi beratur2 sbb anak2 saya yg blh amik supplemen buat masa ni 2 org jer..! Yaya will be the next... hehehehe

Pjg pulak membebel kak Ton nih...! Jom tgk, 7 sebab 'pasepa' kita kena amik supplemen... hhihihi...

Badan kita perlukan dos vitamin yg lebih tinggi dari apa yg kita boleh perolehi daripada makanan.  Contohnya Vitamin C dan E yg kita dapat daripada makanan yang kita ambil hari2 tu sebenarnya tk cukup untuk me…

Mau jadi blogger juga.... heheheeh

Aslm wbr...,

Alhamdulillah.. ni entri saya yg ke-3 sejak mencuba-cuba nk jd blogger tegar ni... (kot??)... kih3... mcm tk percaya... slalu2 tu... dok baca blog org jer... mmg saya kagum, salute betul dgn semangat dan kegigihan blogger2 di luar sana... tk kira lah blogger masakan ke, blogger yg suka2 sharing kisah diri ke, blogger yg biz online ke... dan mcm2 blogger lagi...
sbbnya.. bila dh ader blog sendiri nih.. br la tau camna kan.. dlu bila tgk blog org... org tu dh lama tk updated blog dia.. ati ni kdg2 jahat gak berkata2... 'hurmphh... tk dak entri baru pun...' heheheh ampunnn...!  rupanyaaaaaaa... nk buat entri biasa2 ni pun sgt lah menguji kesabaran... tgh semangat nk update blog... line slow la, entri yg dh sekerat jln tiba2 hanging astu x leh nk edit la... anak menangis la (hahahaa cian Yaya...!)

Siyes.. saya tk malu mengaku... yg saya ni mmg x pndai hal2 blogging ni... tgk lah 'umah' ni pun seindah biasa jer... tk derlah santek2, lawa2 mcm blog2 org lain tu ka…

Keistimewaan Shaklee

Image
SENTIASA SELAMAT
Lebih daripada 80,000 ujian kualiti dijalankan setahun bagi memastikan keberkesanan dan ketulenan sebenarLebih daripada 350 ujian dijalankan ke atas setiap ramuan baru untuk mengesan bahan pencemaran berbahaya.SENTIASA BERKESAN
Lebih $300 juta dilaburkan dalam penyelidikan dan pembangunan produkBahan-bahan semulajadi yang paling halus dan tulenDisokong oleh bukti kajian sains dan makmal yang terdapat di dalam 90 bahan kajian penerbitan.SENTIASA MESRA ALAM
Produk mesra alam yang benar-benar selamat untuk anda, rumah juga bumi andaPeneraju dalam pergerakan alam sekitar dengan mengamalkan perniagaan yang mesra alam.
Didorong oleh sains, bukan disebabkan pilihan ramai : Shaklee mempunyai lebih 100 laporan saintifik, 90 daripadanya diterbitkan di dalam jurnal saintifik bagi rujukan para saintisMembina kesetiaan melalui kualiti : Secara purata setiap pelanggan Shaklee telah membeli produk selama lebih 17 tahun!
Hurm... daripada penyataan di atas, nyatalah produk2 Shaklee ni buka…

Kenapa Shaklee...?

Image
Bismillahhirrahmannirrahim...

Perkenalan saya dengan Shaklee adalah pada Oktober 2011..
pada masa tu, saya baru disahkan pregnant anak ke3...
so saya pun sibuk lah gugel cari supplement utk ibu hamil..
almaklumlah... umo dh 30an... bkn mcm msa peknan umo 20an dlu kan...
lgpun dlu2 tk baper reti... bila dh msuk anak ke3 ni, klu blh nk lah bg yg terbaik utk baby...

Dari situ juga bermula perkenalan saya dgn 'mama Shaklee' saya Norhanita Yusof... Ita sgt sabar dgn setiap pertanyaan saya msa mula2 consume Shaklee tu... hehehe... sikit2 nk kna jwb sms saya... kan Ita kan..

Alhamdulillah sepjg tempoh peknan, wlupun saya sgt stress di ofis (baru tukar bos msa tu)... dan mengalami 'sindrom' tk lalu mkn/muntah2 dari mula peknan smpi dkt nk bersalin... tp kesihatan saya dan baby di tahap yg memuaskan...!

Berat bdn saya turun naik mcm yoyo, (standard la klu gi klinik kerajaan tu kakak misi bebel2)... tp tahap HB/gula etc tk penah smpi tahap kena refer sana sini...
sepjg peknan tu juga, …