"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Friday, 14 June 2013

Kulit Cantik dengan ESP Shaklee!

Aslm wbr...,

Lamanya tk update blog...! Sebenarnya... saya masih tercari2 the best template utk blog saya ni... saya m'bygkan blog saya ni samada background kaler pink, or pepel... my favourite colour... template/background yg tk terlalu serius.. tk terlalu fancy.. just nice lah... tp bila dh jumpa template yg dihajati, mcm2 la pulak rintangannya... cari link x jumpa la... bila dh buat tk menjadi la... (sebenarnya saya yg x pandai kan... huk3)... last2 give up lah sbb rs mcm buang masa pulak.. sbb selagi saya tk puas ati dgn 'ubahsuai rumah' ni, selagi tu saya x update blog... so... redha jerlah dgn apa yg ada... dari masa ke semasa in sha Allah kalau diberi kesempatan, saya edit lah sikit2... yg penting 'blogging will go on'... tih tih...

Hari ni nak share pasal ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protein...  saya consume ESP ni dari masa pregnant lagi.. smpi sekarang.. dlu2 slalu gak skip... hihihi... tp skrg ni wajib amik ESP ni setiap pagi... shake dgn milo... tk yah letak susu pekat/creamer/gula lagi dh... gabungan 2 ni pun dh sedap...  lepas minum ni... mkn roti bakar ke 2 keping... astu rs kenyang je.. x lorat dh nk ulang mkn smpi tghari... kdg2... bancuh masa minum petang pulak... sedap..

Penah skali tu.. masa try baju kt toilet.. opismet tertgk perut saya... (org ppuan lah sgt kan... hhihihi) dia ckp, perut saya tk merekah dan tak nmpk mcm perut org yg dh pregnant 3 kali... kembang la kejap kan.. hehehe.. sbb selama ni tk pernah lak belek2 perut sendiri... bila org tegur mcm tu.. perasan lah kan.. apa lagi... hehehe... satu lg... masa gi kenduri ritu, jumpa sedara mara... ada yg tanya.. saya amik apa skrg ni, sbb kulit tgn saya lembut... (kembang lagi... hahaha)  Siyes ckp, saya ni bknlah jenis yg suka pakai lotion badan, tgn bagai tu... suka beli lotion tp tk suka pakai... sbb rs mcm melekit je bila kena air... dan rs tk selesa bila nk mkn... (saya ni pelik sikit...)  Hah satu lagiii... Kulit Yaya pun cantik, hasil pengambilan ESP masa pregnant dlu.... Klu korang nk tau... Yaya ni cepat berpeluh.. tp Alhamdulillah... kulit dia tk pernah kena ruam panas atau gatal2...

Ok.. meh tgk... Apa dia ESP ni...?


Energizing Soy Protein (ESP) daripada Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.  Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.  Sangat sesuai untuk semua peringkat umur - tua dan muda.  Manakala kandungan Indeks Glisemik (GI) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai juga kepada pengidap kencing manis.

Satu hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.

Indeks Glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah.  Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai Indeks Glisemik (GI) yang tertinggi, manakala karbohidrat dengan GI yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda.  Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah adalah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangka masa panjang.

Manfaat Utama
  • Awet muda - Asid amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland (kelenjar) dan lain-lain.  Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
  • Baik untuk hormon - kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita.  Ia membantu merendahkan paras kolesterol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
  • Baik untuk prostat - Genistien yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser.  Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.
  • Kulit remaja - merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti penuaan, mengembalikan radiant kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
  • Pembekal tenaga - membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
  • Membaiki pigmentasi - Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
  • Membaiki memori - Meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.

Kepentingan Protein

  • Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia.  Ia juga merangsang fungsi psikologi.  Maka, setiap organ kita memerlukan protein.  Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.
Apa Itu Asid Amino?

  • Protein terdiri daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.
  • Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia.  Ini dikenali sebagai asid amino tk perlu.  Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid amino perlu.  Shaklee menyediakan kesemua asid amino perlu tersebut.

Hurmmm... panjang nya explaination dan testimoni saya.... penat lah sikit nk bc... tp sekurang2nya faham dan nampak kan function ESP ni..

Kalau berminat... leh contact saya ya... Saya akan berikan consultancy dan harga terbaik...

Love n' Care.. :)

No comments:

Post a Comment