"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Monday, 9 September 2013

Hilangkan Loya dan Gastrik dengan Peppermint Ginger Plus

Skrg ni musim hujan kan..?  Malas jer rasa nk kuar umah kan... nak2 pulak dgn bdk kecik lagi lah tk der makna nyer nk gi merendek ujan2 ni... hehehe.. lgpun Sabtu tu dh bwk dorg gi Tesco... beli dan belah, makan2... so semlm (semlm punya cerita daaa... hehehe) berkurung dlm umah jer... tak pegi mana2... anak2 yang asalnya ader tusyen pun last minit tk pegi sbb cikgu tusyen call ckp kelas cancel... dh semua ada kt umah tu, asek mamam jer lah dr pg smpi mlm... agaknya yg plg byk makan 'puan chef' la kan... hahaha... sambil masak, sambil ngap dlm molot... mana lah tk 3G, kui3... tk per.. Shaklee kan ada...!

Pjg pulak mukadimah entri ni... penangan pekena Cinch Energy Tea Mix tadi kot ni...? heheheh... Hah... yg tu next entry plak ok...

Yang saya nk share rini.. pasal hal byk mkn semlm la... bila sendawa tu terus rasa 'masam2 pedas'... dh mcm2 bercampur dlm perut ni kan... perut pun terkejut kot...!  Jadi.. saya pun rendam Peppermint Ginger Plus dlm segelas air kosong... biar kejap... dh larut.. minum... rasa berangin jer bila air tu lalu kt tekak... ahhhh... legaaaa.... (aik mcm iklan Eno Ginger plak, heheheh)... pastu bila sendawa dh tk rs 'masam2 pedas' lg... ai like...!

Korang pulak macam mana...?  Ada tak sesekali rasa loya..? Atau perut rasa sebu... tak pun lepas makan bila sendawa rasa 'masam2 pedas' macam saya..?  Haaa.. kalau cmtu... korang boleh lah try Peppermint Ginger Plus Shaklee ni... bagus juga utk yg ada mslh penghadaman atau mabuk laut tau... preggy mommies yang loya2 pun boleh amik... Jom kita berkenalan dengan Peppermint Ginger Plus (PGP) ni...




Dihasilkan daripada pudina, halia, pokok adas (fennel) dan cekur manis (anise), iaitu kombinasi 4 herba dari Barat dan Timur.  PGP ni secara klinikalnya sangatlah membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa dan penghadaman.

Manfaat Utama PGP


Pudina 

  • Melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang.  
  • Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, melegakan sakit gastrik, cirit birit dan pedih ulu hati.  
  • Juga melegakan kesan2 sampingan seperti muntah dan hilang selera mkn akibat drp rawatan kemoterapi.  
  • Pudina merangsang pengeluaran peluh, jadi ia menyekat demam apabila seseorang dijangkiti selsema.  Rasa sejuk dan menyegarkan drpd pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan tetap fokus.

Halia
  • Telah digunakan oleh masyarakat Cina lebih daripada 2 ribu tahun.
  • Merangsang rembesan enzim Salvia untuk pencernaan makanan.  
  • Melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa pantang).
  • Satu kajian di United Kingdom mendapati halia dapat menghalang muntah selepas pembedahan pesakit wanita; penyelidik di Switzerland mendapati halia adalah berkesan sebagai remedi lain seperti merawat mabuk laut.
  • Laporan penyelidikan awal telah merumuskan bahawa halia adalah berkesan dalam merawat/mencegah masalah kesakitan ketika dalam perjalanan/pengembaraan.


Pokok Adas (fennel)
  • Diambil oleh orang Eropah selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. 
  • Ia melegakan sakit perut, melegakan gejala flu.
  • Ia juga dapat membantu dalam masalah alergi pada saluran usus.



Cekur manis (anise)
  • Digunakan oleh orang-orang Mesir purba.
  • Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak. 
  • Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa; melegakan haba di musim panas dan lembap, memberi peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut.

Lepas ni... PGP ni mmg antara yang wajib ada lah dlm simpanan saya... boleh buat first aid...! Skali2 kalau nk cuci usus/perut... larutkan jer 3 biji PGP dgn 10 bj alfalfa dalam air panas suam utk diminum... best.... kasik buang semua toksin2 dlm bdn dan 'bendasing2' yg dh lama tersimpan dlm usus tu... hehe

PGP ni boleh ditelan, dihisap atau dilarutkan dalam air... ikut tekak masing2 la yer.. tp buat teh klu bagi saya mmg best la... rs berangin jer...

Kalau ati dh berkenan tu... jgn malu2 nk tya yer... in sha Allah setiap pertanyaan akan dijawab dengan sebaik mungkin... dgn pembelian dari saya juga, korang berhak mendapat konsultansi eksklusif, jadual pemakanan dan macam2 lagi...

Love n' Care...

BERMINAT NAK TAHU LEBIH LANJUT TENTANG SHAKLEE?

BERMINAT NAK JADI AHLI SHAKLEE?

HUBUNGI MIZA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
ID NO. 913363
MIZA AHMAD

SMS/WHATSAPP : 019-4567 268
mayya7278@gmail.com
Page : Mama Mayya Healthcare


COD : SEKITAR BAYAN LEPAS (SUNGAI ARA, TELUK KUMBAR, BATU MAUNG), GELUGOR, PULAU PINANG

No comments:

Post a Comment