Posts

Showing posts from 2014

Pengalaman Sendiri Pilih Set Mengandung & Berpantang Shaklee

Image
Rini asek belanja testimoni aje ya... hehehe... entri ni Miza nak kongsi pengalaman Miza sendiri ambil Set Hamil masa mengandungkan Yaya dan sambung amik Set Berpantang...Masa Pregnant
-------------------------
👍Kekal bertenaga walaupun balik kerja lewat malam, masih boleh sambung buat kerja rumah.
👍Kulit cerah dan lembut
👍Sembelit no more
👍HB cantik (tak pernah kurang dari 10)
👍Gula dalam darah pun ok, (even abah Miza ada diabetes)
👍Tak ada masalah sakit blkg, sakit kaki, bengkak kaki atau tarik mengkarung sepjg pregnant (smpi nak bersalin pun boleh naik motor lagi ke tmpt kerja. Pastu ofis kt tingkat satu lak tu, turun naik tgga takder masalah...)
👍Berat badan tak naik melampau
👍Muka tak sembapMasa dlm pantang/lepas bersalin
-------------------------------------------------------
👍Stretchmarks dan parut ceaser pudar
👍Susu badan banyak
👍Tak bengkak susu dan sembelit macam masa bersalin anak no.1 & 2
👍Kekal cergas, muka tak pucat sebab boleh terus sambung ambil vitamin…

Testimoni Set Kurus Shaklee - Jadi Kurus dan Nampak Muda!

Image
Assalamualaikum wbr...,
Rasa2 bulan ni mesti ramai yang naik berat badan kan? Sebab banyak makan daging, hehehehe... sepanjang bulan menu daging je... nasi daging, mee rebus daging, rendang daging, sup tulang dan macam2 lagi... yang mana menu2 ni semua mostly tinggi kolesterol, pastu boleh menyumbang pada sembelit jugak kalau kurang minum air...
Apa yang Miza nak share hari ni, ialah testimoni Set Kurus Shaklee... dalam masa yang sama, boleh juga menurunkan kadar kolesterol dalam badan, kalau ibu yang menyusu pulak, boleh jadi milkbooster jugak... plus lagi, kulit pun lebih cerah dan cantik tau!

Tengok cik adik kita ni... bukan saja dapat turunkan berat badan, malah nampak lebih muda kan? Dia ambil ESP, HerbLax, Lecithin dan Alfalfa... yang penting bila kita ambil suplemen, pengambilan air kosong sekurang2nya 3 liter sehari tu jangan culas ya... Pastu kalau dah katanya nak kurus, cuba elakkan makanan berproses, yang tinggi kandungan gula dan tinggi kalori... lagi... buat2 lah jugak senam…

Simpul Biawak a.k.a Tarik Mengkarung? Tiada lagi dgn Ostematrix...!

Image
Penah tak masa tgh nyenyak tidur malam2 (nak2 time ujan sejuk tu... best gilaaa)... tetiba... erkkkk...!!!! Cramp kat betis!!! Untuk beberapa ketika, otot betis rasa macam ditarik dengan tegang kan? Sampai rasa sakit yang amat sangat. Tapi bila kena urut2 tu, barulah lega.... (buat muka lega sikit! hehe)
Kalau di kalangan masyarakat Melayu gejala yang kita selalu alami ni juga dikenali sebagai 'simpul mengkarung'.  Kalau orang Utara sebut, 'tarik mengkarung'...
'Serangan' ni bukan saja semasa tidur, malah juga berlaku ketika duduk, berdiri atau baring terlalu lama pada satu kedudukan. Ia akibat otot terasa cekang, keras dan sakit dalam satu tempoh masa tertentu.

Namun, jika kekejangan tersebut dibiarkan tanpa dilakukan urutan, ia mengambil masa lebih lama untuk kembali kepada asal dan boleh membahayakan terutamanya jika serangan berlaku ketika seseorang itu sedang menyelam atau berenang.  Biasanya kita tak berapa kisah sebab kita rasa ni sakit biasa …

Mudahnya dgn ESP dan Mealshakes Shaklee...

Image
Nak kurus?
Nak cantik?
Nak sihat?
Nak kulit glowing?
Nak subur?
Nak diet?
Nak susu bdn byk?
Nak hilangkan gastrik?
Bz tak sempat makan? Kalau bagi Miza, semudah shake2 to the bon2 ...! Dihasilkan drp soya Non-GMO, lengkap dgn vitamin dan mineral yg diperlukan badan, rendah Indeks Glisemik (sesuai utk penghidap diabetes), rasa yang sedap dan mudah disediakan.
Whatsapp sekarang!
Miza 019-4567 268

Resipi Kek Pisang Kukus Yang Sedap

Image
Assalamualaikum wbr..,
Berapa hari ni Miza asyik upload resipi je kan... saja amik feel anak balik cuti sekolah... kawan2 pun boleh try sebab semua resipi yang Miza share ni Miza dah try dan yang pastinya bahan, sukatan dan cara buat mudah sebab Miza ni 'rajin' orangnya... hihihi...



Resipi hari ni ialah Kek Pisang Kukus... pestaim Miza buat, suspen gak sementara tunggu hasilnya... Bila dh rasa... wowww... siyes sedap!!! anak2 mesti suka... daripada beli kat kedai (kadang2 rasa soda dia kuat kan!), baik buat sendiri... senang je pun... Jom tengok resipi... (btw, sori sgt2 Miza tk igt amik resipi ni dari blog saper, sbb salin dah lama baru try buat, minta halal ye tuan punya resipi.. terima kasih utk resipi kek pisang yang sedap dan mudah! Semoga Allah bagi ganjaran atas perkongsian beliau)
Kek Pisang Kukus 
Bhn2... 2 cwn tpg gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 bj telur gred A (Miza guna 5 bj telur gred B)
3/4 cwn gula
1 sudu kecil ovalette (optional tp …

'melawat kawasan' di Shaklee Seberang Jaya

Image
Assalamualaikum wbr dan salam Jumaat...!

Macam orang besar pulak kemain melawat kawasan ya... haha.. btw, ni cerita pada 20/9/14 (Sabtu) yang lalu... (banyak entri backdated daaa.... sobsss)
Setelah lebih setahun buat bisnes Shaklee ni, percaya tak? ni lah first time Miza menjejakkan kaki ke branch Shaklee... selama ni, order online je... pun begitu, Miza tak jadikan tu alasan tak boleh teruskan biz Shaklee ni... cuma betulla dorang cakap, feel beli barang di kaunter ni lain sikit... :))
:: harus snap gambar jugak even en.somi tunggu dlm keta hahaha ::
Aktiviti 'melawat kawasan' ni pun unplan... Sehari sebelum tu Miza dapat call dari Shaklee Seberang Jaya, dia bagitau trofi yang Miza tak dapat sebab tak pergi NC 2014 ritu dah ada kat sana... minta datang collect... kebetulan kami nak attend Majlis perkahwinan anak saudara di Tapak Ekspo Seberang Jaya tu.. so Miza cuba nasib ajak en.somi singgah Shaklee...
Alhamdulillah, masa kami sampai tu, ada 2 orang customer jer di kaunter. Mayb…

Buat gak akhirnya... Kek Puding Karamel Pelangi

Image
Sebenarnya Miza dah laaaaama sangat tingin nak makan kek yang semakin jadi fenomena ni.. Cuma, yang selalu membantutkan hasrat Miza nak try kek ni, sebab kena buat meringue! Seriously.. kalau Miza tengok resipi yang kena buat meringue.. terus stop, tak scroll dah resipi tu.. tak tahu la kenapa, tapi Miza rasa macam susahnya nak buat meringue tu... dgr macam2 pantang lak tu.. tak boleh termasuk telur kuning walau sikit pun, tk boleh peralatan ada air sikit pun.. adoyaiii.. banyaknya don'ts dia...
So bila Miza jumpa kt FB ada yang jual Tepung Segera Kek Puding Karamel Pelangi ni, Miza pun terus la beli.. ingatkan sebab dah segera kan, tak yah la buat meringue.. rupanya kena buat jugak! huh.. peram lagi la dalam kabinet...
Tapiiii.. lately ni kat page Resipi Ringkas tu, makin ramai lak yang cuba dan menjadi... pastu siap dok cerita kata kek tu sedap la dan macam2 lagi yg bikin panasss jer kan.. makin membuak2 la dalam hati ni nak buat dan nak rasa akan kesedapan kek yang diwar2kan t…

Menu Diet - Sandwich Telur Yang Giler Sedap!

Image
Ohhh kegilaan apakah ini... Entry marathon... hahahaha... tengah idea mencurah2 ni.. tak baik dibazirkan, ye tak??
Ok nak share resipi yang Miza baru try siang tadi.. sedap giler la di tekak Miza (kalau tekak korang rasa tak sedap sori la na..) Biasanya sandwich telur Miza cuma telur rebus, mayonis, sos cili, dan kadang2 tukar dengan lada hitam... makan dengan roti plain gitu je...
Hari ni... Miza tambah salad, tomato dan... ikan bilis goreng...! perghhh sedapp... ada krup krap gitu...


Minta maap la ye, sandwich telur Miza ni tak plating lawa2... sebab mula2 pikir nak makan je... dah makan eh sedap pulak, dah sedap baru tingat macam nak share... haha... so gagah la amik hphone snap gambar sandwich yang dh tinggai separuh tu... kui3...
Bahan2
Telur rebus Lada hitam Mayonis Garam Salad (Miza hiris) Tomato (potong dadu) Ikan bilis goreng
Cara2
1. Lenyek telur rebus, masukkan mayonis.. sukatan agak2 lah ye.. jgn banyak sangat.. nanti rasa mayonis je, hilang rasa telur 2. Masukkan lada hitam, perasakan…

Promosi Berganda Shaklee - September Yang Manis

Image
Excitednya bercerita pasal Jom Hebat Utara (JHU) kan sampai terlupa nak cerita promosi Shaklee untuk bulan September ni... ekekeke...
Baiknya Shaklee ni tau.. agaknya sebab bulan ni bulan kelahiran ibu, Miza, kakak dan adik2 kot sebab tu Shaklee bagi promosi berganda... (sebenaqnya saja nak bagitau bulan ni birthday Miza, sila siapkan adiah na.. haha) macam tak percaya pun ada mula2 tu.. sebab selama Miza join Shaklee ni, tak pernah lagi dalam sebulan ada promosi sampai 2 produk..
Banyak pulak cakapnya si Miza ni kan... ok ok.. nin dia promosi bulan ni... Miza suka! Miza suka! Sebab Mealshakes memang wajib ada kat rumah... Peberet anak2... sedap minum dengan Vico... Collagen Powder pulak ritu pernah dah makan... pastu stop sebab nak utamakan keperluan lain.. dah promosi ni bolehlah amik balik... untung2 sempat melawa masa majlis perkahwinan adik2 Miza cuti sekolah ni... hergh3...

Memang rugi sangat kalau tak grab dua2 produk ni masa promosi... jimat banyak tau... kalau yang memang makan …

Jom Hebat Utara 2014

Image
Assalamualaikum wbr! 

Hari ni Miza nak share program anjuran group grandnanny Shaklee Miza --> IReach yang Miza join pada 30 Ogos 2014 yang lalu di SEAMEO RECSAM, Gelugor.  Miza bawa Yaya sorang je sebab kakak2 dia tolong adik ipar Miza yang buat kenduri kesyukuran pada hari yang sama.

Program ni best sebab pengisiannya macam2.. ada sharing tips Time Management, Leadership, Marketing dll serta update info-info terkini daripada Leaders yang baru balik dari lawatan Shaklee ke US. Selain tu ada jugak group aktiviti... yang paling Miza suka sebab semua program Shaklee boleh bawa anak2 bersama... Yaya sepanjang program tu pun bukan main enjoy lagi dapat berkenalan dan main dengan kawan2 baru... tak peninglah mama nak mengasuh dia sambil dengar talk hehe... Yaya siap jadi 'backup dancer' lagi atas pentas! 
Meh layan gambar2 sepanjang program dulu... ada yang Miza ambil guna handphone, ada yang ihsan dari photographer program dan gambar dari handphone kawan2.. :)

 Aksi Yaya kemain lag…

Tips Mudah Untuk Kurus, Sihat dan Cantik - Minum Air Lemon je..!

Image
Assalamualaikum wbr...!

Selamat pagi Isnin semua...! Pagi ni kat Bayan Lepas redup dan sejuk je... tapi no Mondayblues or Mondaygitis ok...! Mulakan hari kita dengan senyuman yang paling ceria sekali... dan sebarkan aura positif pada semua orang di sekeliling kita... mudah-mudahan apa yang kita rancangkan pada hari ini akan berjalan dengan baik...!
Hari ni Miza nak share MANFAAT MINUM AIR LEMON PADA WAKTU PAGI... bagi Miza, inilah tips untuk mendapatkan badan yang sihat, turunkan berat badan dan dapatkan kulit yang cantik dengan cara paling mudah sekali nak buat... Tapi kalau rasa tak sempat, tak mampu nak minum pagi2... boleh jugak letak hirisan lemon dalam sebotol air kosong 3 liter tu... pastu minum sepanjang hari... tak la rasa boring nak minum air kosong je kan..! Badan pun lebih sihat... hah, jom tengok apa manfaatnya minum air lemon pagi2 ni...


1. Membantu penghadaman
Air suam bukan sahaja membantu merangsang saluran penghadaman, tetapi lemon dipercayai mengaktifkan dan membersihk…

Makanan Untuk Awet Muda - Mudah dan murah!

Image
Rini Miza nak share pasal makanan yang boleh membantu kita untuk kekal awet muda gitu... semua senang dapat dan murah je... ada tu yang memang kita makan hari2 je kot..! Jom tengok apa dia...


1. Kacang Soya
Boleh ambil bahan ni secara terus atau setelah diproses seperti tempe, air soya, tauhu dan sebagainya. Kandungan isoflavon mempunyai antioksidan untuk menghalang radikal bebas. Manakala kandungan protein dan lemak tidak tepu berkhasiat untuk sel-sel badan.



2. Brokoli
Mengandungi sulforaphane yang boleh mencegah kanser dan menguatkan sistem ketahanan badan. Kandungan seratnya pula berkesan untuk mengelakkan masalah penghadaman.


3. Bawang Putih
Kandungan allium di dalam bawang putih mampu memperkuatkan sistem ketahanan badan dan melambatkan pertumbuhan sel kanser. Manakala zat ajoene pula membantu menurunkan kadar kolesterol.



4. Blueberry
Mengandungi fitokimia (flavonoid) antioksidan yang sangat berkhasiat membantu melindungi badan dari kerosakan akibat radikal bebas. Kandungan antho…

Testimoni Vitamin E Shaklee terbaik untuk suami!!

Image
Assalamualaikum wbr...
Hari ni Miza nak share testimoni yang panas-panas lagi ni... baru je dapat semalam... Miza excited nak share, tapi kena la tapis2 dulu kan testimoni ni sebab untuk tatapan umum.. takkan nak bukak semua lak hik2...
Alkisahnya customer Miza ni... sempena promosi Vitamin E ritu kan... dia beli la untuk suami dia... sebelum ni suami dia ada consume beberapa suplemen Shaklee yang lain gak... antaranya CoQ Health, (suami dia paling suka CoQ Health, power katanya...)  Tapi saja dia nak try Vitamin E pulak sebab Miza bagitau dia yang Vitamin E ni juga dikenali sebagai Vitamin Cinta... nak lagi power katanya hehehehe...

Dia kata lagi, sib baiklah dia simpan sampai lepas raya baru bagi suami dia start makan Vitamin E tu... ekekkeke... sebab lepas amik Vitamin E ni hubungan seksual dorang semakin intim... memang puas hati katanya...oppppsss eh eh takat tu je ye... 18SX lah kalau nak cerita detail kat sini... sape nak tau lagi lanjut kena la Whatsapp Miza ye... boleh cerita2..…

15 Punca Kenapa Susah Nak Kurus

Image
Assalamualaikum wbr...
Dah masuk 11 Syawal hari ni kan.. rasanya masih belum terlewat untuk Miza ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin kepada pengunjung2 blog Miza ni... raya kan sebulan... ekekeke.. tapi sebenarnya, nak bermaaf-maafan tak perlu tunggu bulan Syawal je kan...
Maafkan salah dan silap Miza selama Miza sharing atau membebel dalam blog yang tidak seberapa ini... kot2 lah ada yang menyinggung perasaan ke, tersentap ke apa kan... maafkan Miza ya..sesungguhnya Miza manusia biasa yang tak lari dari melakukan kesilapan...
Ok lah.. biasanya.. kalau sebut bulan Ramadhan, mostly orang ingat pasal tak boleh makan.. lapar dan dahaga je kan? Kalau bulan Syawal lak..? ingat makannnn je eh? sebab banyak jemputan open house sana sini... hah, makan tu makan jugak dik non... tapi jangan sampai berlebihan... apa2 yang kita amik pun, kalau diambil secara berlebihan pasti akan memudaratkan...
Yang Miza nak share hari ni... artikel kenapa kita susah nak kurus walaupun dah beriya2 diet,…