"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Wednesday, 12 February 2014

Roti Jala Yang Mudah!

Menu semalam kari ayam... kat umah ni kalau masak kurma ayam ke, ayam masak lemak cili api ke alamatnya Miza sorang le yang makan... yang lain tu makan tapi tak seghairah (mak oii ayat) kalau masak kari ayam.. berulang2 depa ulang makan!  Dalam seminggu mesti ada menu kari ayam sekali...  ni dah berapa kali masak kari ayam, ingat nak buatlah roti jala tapi disebabkan ada yang suka ulang makan.. sampai tak sempat la nak buat roti jala... hihihi...

Tapi semalam kari ayam slow sikit sebab Ain dah start sekolah.. dia stay kat sekolah sampai petang... hihihi so dapatlah mama 'menjala'... kali ni buat kaler kuning merah... ada kawan tanya, tema Gong Xi Fa Cai ke? hahaha... haah ek tk pasan pulak.. ada pulak yg kata, dh macam kaler bendera Selangor... ekekeke macam2 la depa ni...

Ni nak tayang hasil menjala semalam...


Tapi dapat tak banyak pulak adunan kali ni sebab muncung botol tu buat perangai.. dh lama tk menjala, merajuk kot... ekekeke... bila picit kt kuali, adunan keluar tk straight... dah lama2 menjala baru ok sikit, elok le adunan pun dah tinggal sikit...

Pada yang nak try.. ni Miza nak share resipi... sori sgt2 tk ingat salin resipi ni dari blog mana... masa tu salin kt buku nota.. minta halal ye tuan punya resipi...



ROTI JALA MUDAH

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air (1 cawan air + 1 cawan susu segar)
1 biji telur
1 sudu kecil garam halus
pewarna kuning (Miza guna 1/4 sudu kecil utk setiap warna)

Cara-cara
1. Blendkan kesemua bahan, kemudian perapkan selama 1/2 jam.
2. Sapu minyak sikit je pada kuali yang non stik tu... silakan menjala... lipat ikut kreativiti masing2 hehehe...

Miza guna botol ni... beli kt kedai DIY murah je.. ritu kat Mydin pun nampak ader jual...


Boleh lipat menyerong ke, straight ke... ikut kreativiti masing2... ni gambar lama.. masa ni buat kaler ijau kuning... kaler biru pun Miza penah buat... ada kawan2 yang komen tk sanggup nak makan! hahaha...


Ni kari ayam ada lagi kat umah ni.. kalau rajin, kita menjala lagi.. kalau tidak... tunggu berapa bulan lagi pulak..! (tepuk dahi!!) hehehe... tapi memang gumbira sgt bila apa yang kita masak anak2 suka makan... biar pun ringkas, simple je... tapi air tangan ibu tu yang penting kan...!

Nanti kita sembang lagi.. XOXO!!

1 comment:

  1. wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap

    ReplyDelete