Posts

Showing posts from April, 2014

10 Tip Cepatkan metabolisme Badan

Antara punca berat badan susah turun ialah kadar metabolisma yang perlahan. So macam mana nak tingkatkan metabolisma...? Jom tengok...

1. Minum air secukupnya.

2. Jangan lupa supplement KALSIUM. Kajian menunjukkan bahawa kekurangan kalsium di dalam tubuh mencetuskan hormon yang menyebabkan badan anda berpaut dengan lemak yang sebenarnya boleh dibakar. Ostematrix Shaklee, pil kalsium terbaik..!!!
3. Makan! Memakan snek dengan kerap dapat membantu. Pilihlah snek yang mempunyai kandungan fiber dan protein yang tinggi seperti buah-buahan, biskut berfiber tinggi atau dadih.
4. Tidur yang cukup. Tidur sekurang-kurang 7 atau 8 jam setiap malam penting untuk mengekalkan metabolisme yang sihat. 
5. Jangan stress. Stress meningkatkan jumlah kortisol di dalam tubuh. Kortisol merupakan hormon yang memberitahu tubuh untuk menyimpan lemak sebagai persediaan sekiranya di dalam situasi yang bertekanan tinggi. B Complex bagus untuk meredakan tekanan..!
6. Sinar mentari baik untuk kesihatan dan metabolism…

Boleh Kurus Ke Dengan Shaklee..?

Image
Assalamualaikum wbr...!
Wahhhh kejap je dah hari terakhir April. Nak iklan jap... Promosi Ostematrix (pil kalsium Shaklee yang lengkap dengan magnesium, vitamin D tuuuu...), beli 6 percuma 1 tu masih berlangsung tau! Rini last day...! Rugi tk grab bulan ni kalau korang memang consumer tegar suplemen/pil Kalsium.. 
Pagi ni Miza ada macam2 rasa.. hihihi... rasa berdebar sebab nak closing... risau sebab rini nak restock barang takut sistem slow.. mesti ramai giler nak oder barang last minit dan sibuk nak closing... pastu rasa happy sebab esok cuti, boleh gi melawat Yasmin di asrama... happy lagi sebab pagi ni dapat testimoni terkini dari BFF Miza... hehehehe.. macam2 rasa ada kan? Tapi yang negatif2 tu jangan fikir2 sgt... tak bagus untuk permulaan hari... yuk kita positifkan minda... in sha Allah yg positif2 je yang akan datang pada kita (eh tetiba macam pakar motivasi plak khennn... hahaha)
Ok tk mo citer panjang2 sebab banyak hal nak settle pagi ni... Miza tinggalkan testimoni latest ni …

Vitamin Untuk Anak Remajaku...

Image
Ni semalam punya cerita... Yasmin, anak sulung Miza balik ke asrama semula... so macam biasa, ni antara bekal wajib mama untuk dia.. alhamdulillah, Yasmin boleh amik semua ni... gud girl hihi... mula2 dlu susah la jugak nak train dia makan vitamin ni... siap amik vitamin depan sinki sbb kdg2 dia tak pandai telan. air dh masuk ke tekak, vitamin lak dok dalam mulut lagi... mula la nak termuntah... en.suami siap ckp tak payah dahlah suh Yasmin amik vitamin... tapi Miza berdegil... degil untuk kesihatan dorang gak kan.. bukan utk org lain... akhirnya ok dah pun... sekarang siap Miza dh bg 1 canister ESP untuk dia di asrama. Sekarang kan semua orang dah mula puasa ganti, termasuklah Yasmin... so boleh amik ESP masa sahur... maklumla duduk asrama ni sahur bukannya macam kat umah kan... makan biskut camtu2 je... amik ESP boleh bg rasa kenyang dan tenaga sepanjang hari... hari yang tak puasa lak, Miza suh dia amik b4 breakfast...ok... apa yg Miza bekalkan utk Yasmin? yang dalam bekas bulat tu…

5 Cara Kembalikan Berat Badan Normal

Image
Korang yang dah berjaya turunkan berat badan... penah tak korang terkeluar landasan...? hehehe... kira cheat day la kunun tu kan... lepas dh sakan ber'cheat day' tu baru la nak risau takut berat badan naik balik kan? Tak per.. usah ribut2 ya... meh kita tengok tips kat bawah ni yang boleh bantu...

1. Ambil Sarapan
Kombinasi serat dengan protein akan memberi rasa kenyang yang lebih lama.  Cubalah, 2 keping roti mil penuh dengan putih telur atau ikan salmon salai. Ataupun paling senang, shake ESP dengan oat...! Yummy...!!!

2. Minum Petang
Kalau yang bekerja tu, sebelum balik rumah.. minum petang dulu di pejabat.  Jadi, tak lah korang balik ke rumah dalam keadaan lapar.  Pilihan terbaik, keju rendah lemak, biskut tawar mil penuh (Miza suka biskut Jacobs Hi-Fiber) atau Greek yogurt setengah cawan. Ataupun, boleh juga ambil satu stick Cinch Energy Teamix! 

3. Minum Air


Dehidrasi boleh 'meniru' rasa lapar dan dengan meminum banyak air akan membuatkan korang rasa lebih kenyang. Nak…

Pantang Larang dan Tips Pengambilan Suplemen Shaklee

Image
Miza pernahlah sembang dengan beberapa org teman... bila Miza kata Miza consume Shaklee, ada yang ckp, dia consume Shaklee tak nampak kesan pun... bila Miza tanya2, rupanya cara dia ambil tu tak betul... hurmm.. camner nak berkesan kan..? So rini Miza nak share lah tips amik vitamin secara umumnya, dan suplemen Shaklee khususnya... lets cekidautt... ;)






1. Protein(ESP/Mealshakes/Cinch Shake Mix) ~ sebaiknya diambil pada waktu pagi semasa perut kosong kerana waktu pagi metabolisma kita tinggi. Penyerapan protein juga adalah lebih baik semasa perut kosong.
2. Alfalfa ~ Tidak boleh diambil bersama Vitamin E atau GLA (dlm GLA kan ada Vit E, terbaikk...) Vitamin E akan menghalang penyerapan alfalfa.
3. Ostematrix ~ kalsium sebaiknya diambil pada waktu malam sebelum tidur kerana penyerapan kalsium berkesan selepas 12 jam. So bila bangun pagi, in sha Allah hilang sakit pinggang dan mudah 'membuang'.
4. Vitamin C (Sustained Release bkn yang Chewable!) ~ Kalau baru nak/dah demam, batuk atau…

Tips Beri Anak Omega Guard Shaklee

Image
Hahaha... tajuk cam tk leh blah jer kan... tapi kalau bagi Miza, tajuk ni memang sesuai la dengan cerita Miza hari ni... alkisahnya... si bongsu ucuk nyunyum Miza, si Yaya ni memang peminat tegar Chewable Vita C Plus dan Mealshakes.. tak der masalah nak bagi dua2 ni.. tapi dengan Omega Guard susah sikit (banyak kot!) sebab dia tak nak telan atau kunyah Omega Guard tu.. jeles dgr kwn2 cerita yg dorang sampai terpaksa sorok Omega Guard sbb anak asyik nakk je... tapi Miza kena sorok Chewable Vita C Plus.. hehehe... selera masing2 kan... 

So this is just the way mama jammed! hahaha... betullah orang kata, bila dah jadi seorang ibu ni, kita kena jadi kreatif, untuk pancing selera anak... ye la... rugi la klu Yaya tak dpt khasiat Omega Guard ni... Omega Guard kan bagus utk otak, mata dan kesihatan dia... tambahan pulak, sejak sekian lama tak kena, tetiba kelmarin dia start selsema dan batuk kahak pulak (musim ujan, sejuk kot!)... Omega Guard ni bagus utk cairkan kahak jugak... macam Yaya ni…

Faktor Mengapa Paha Menjadi Besar?

Image
Dah diet bagai... perut semua dh slim mlim.. tp paha lak besar... huhuhu.. tak cantik la kan..? Bentuk badan buah pear org kata... entri akan datang Miza akan share cara senaman nk kecilkan paha.. Sebelum tu, utk entri kali ni, Miza nk share faktor mengapa paha menjadi besar... kena tahu punca/faktor dlu kan... boleh try atasi mana yg boleh dlu...

1. Faktor keturunan menjadi penyebab paha anda menjadi besar.  Ini berkait rapat dengan jumlah kandungan lemak yang terdapat di dalam tubuh.
2. Pola pemakanan juga merupakan salah satu penyebab mengapa paha menjadi besar.
3. Jika anda kerap makan pada malam hari, ia mampu merangsang pertumbuhan lemak kerana kurangnya aktiviti yang anda lakukan pada waktu malam.
4. Kurang olahraga.  Jadi paha semakin membesar kerana lemak tidak terbakar pada bahagian tersebut.
5. Jantina seseorang juga mempengaruhi jumlah lemak yang terkandung dalam badan.  Biasanya wanita lebih banyak lemak berbanding lelaki.
6. Usia juga sangat mempengaruhi bentuk paha seseorang.…

8 Tips Badan Pejal dan Seksi - Set Tambah Berat Badan Shaklee..!

Image
Masalah berat badan bukannya setakat overweight dan obesiti je.  Kurang berat badan atau terlalu kurus pun masuk dalam kategori masalah berat badan.  Kena ingat, badan yang terlalu kurus pun berbahaya tau sebab kekurangan gizi dan nutrisi.  Kalau berat badan anda kurang daripada berat badan yang ideal, cepat2 la amik tindakan. Ni Miza nak share tips nk tambah berat badan supaya lebih berisi tapi tetap sihat... zasss...
1. Pengambilan karbohidrat Karbohidrat yang baik adalah dari buah, sayuran dan gandum.  Jangan lupa mengambil sarapan atau selang-selikan waktu makan dengan snek yang mengandungi sedikit gula.
2. Lemak Lemak perlu untuk tenaga, menjaga kesihatan kulit rambut dan menaikkan berat badan. Harus diingat, ambillah lemak yang sihat seperti lemak tidak tepu, omega 3 dan omega 6 yang terdapat dalam minyak sayuran.
3. Protein Badan kita memerlukan protein untuk pembentukan otot, organ dan menjaga fungsi sistem imunisasi badan.  Pilihlah protein sihat seperti ikan, ayam dan kacang-kacan…