"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Monday, 21 April 2014

Pantang Larang dan Tips Pengambilan Suplemen Shaklee

Miza pernahlah sembang dengan beberapa org teman... bila Miza kata Miza consume Shaklee, ada yang ckp, dia consume Shaklee tak nampak kesan pun... bila Miza tanya2, rupanya cara dia ambil tu tak betul... hurmm.. camner nak berkesan kan..? So rini Miza nak share lah tips amik vitamin secara umumnya, dan suplemen Shaklee khususnya... lets cekidautt... ;)







1. Protein (ESP/Mealshakes/Cinch Shake Mix)
~ sebaiknya diambil pada waktu pagi semasa perut kosong kerana waktu pagi metabolisma kita tinggi. Penyerapan protein juga adalah lebih baik semasa perut kosong.

2. Alfalfa
~ Tidak boleh diambil bersama Vitamin E atau GLA (dlm GLA kan ada Vit E, terbaikk...) Vitamin E akan menghalang penyerapan alfalfa.

3. Ostematrix
~ kalsium sebaiknya diambil pada waktu malam sebelum tidur kerana penyerapan kalsium berkesan selepas 12 jam. So bila bangun pagi, in sha Allah hilang sakit pinggang dan mudah 'membuang'.

4. Vitamin C (Sustained Release bkn yang Chewable!)
~ Kalau baru nak/dah demam, batuk atau selsema, patahkan 2 vit C tu dan telan 2-2 bahagian. Sbb SR Vit C Shaklee ni sustained release, means Vitamin C tu dilepaskan ke dalam badan kita setiap jam.. bila badan tk sihat, kita nak kuatkan sistem imun, so boost semua Vit C tu terus ke badan.

5. VitaLea
~ Jangan ambil dengan minuman bersusu kerana boleh mengganggu efiensi penyerapan zat besi (iron)
~ tak boleh ambil dengan Vitamin E atau GLA
~ paling baik kalau ambil dengan Vitamin C kerana iron memerlukan Vitamin C untuk lebih mudah diserap

6. Vitamin Larut Lemak (A,D,E,K) (Carotamax, Vitamin E, GLA)
~ Diambil selepas mengambil makanan berlemak/berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan.

PALING UTAMA!!! JGN AMBIL VITAMIN DGN MINUMAN BERKAFEIN --> AKAN MENGURANGKAN EFIENSI PENYERAPAN VITAMIN (tapi kalau nak ambil jugak, ambil 1/2 jam sebelum atau selepas makan suplemen).

Pastu.. jgn lupa minum air kosong antara 2 hingga 3 liter sehari ya... untuk optimumkan penyerapan nutrient dari suplemen yang kita ambil tu... barulah kesan pun terasa gitu kat badan kan... XOXO...!

BERMINAT NAK TAHU LEBIH LANJUT TENTANG SHAKLEE?

BERMINAT NAK JADI AHLI SHAKLEE?

HUBUNGI MIZA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
ID NO. 913363
MIZA AHMAD
SMS/WHATSAPP : 019-4567 268
mayya7278@gmail.com
Page : Mama Mayya Healthcare

COD SHAKLEE : SEKITAR BAYAN LEPAS (SUNGAI ARA, TELUK KUMBAR, BATU MAUNG), GELUGOR, PULAU PINANG

No comments:

Post a Comment