"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Monday, 25 August 2014

Tips Mudah Untuk Kurus, Sihat dan Cantik - Minum Air Lemon je..!

Assalamualaikum wbr...!

Selamat pagi Isnin semua...! Pagi ni kat Bayan Lepas redup dan sejuk je... tapi no Mondayblues or Mondaygitis ok...! Mulakan hari kita dengan senyuman yang paling ceria sekali... dan sebarkan aura positif pada semua orang di sekeliling kita... mudah-mudahan apa yang kita rancangkan pada hari ini akan berjalan dengan baik...!

Hari ni Miza nak share MANFAAT MINUM AIR LEMON PADA WAKTU PAGI... bagi Miza, inilah tips untuk mendapatkan badan yang sihat, turunkan berat badan dan dapatkan kulit yang cantik dengan cara paling mudah sekali nak buat... Tapi kalau rasa tak sempat, tak mampu nak minum pagi2... boleh jugak letak hirisan lemon dalam sebotol air kosong 3 liter tu... pastu minum sepanjang hari... tak la rasa boring nak minum air kosong je kan..! Badan pun lebih sihat... hah, jom tengok apa manfaatnya minum air lemon pagi2 ni...



1. Membantu penghadaman
Air suam bukan sahaja membantu merangsang saluran penghadaman, tetapi lemon dipercayai mengaktifkan dan membersihkan hati. Ia juga menyingkirkan asid penghadaman dalam proses menghadamkan makanan dan menyingkirkan bahan buangan.

2. Menyokong sistem imun
Buah-buahan sitrus seperti lemon kaya Vitamin C dan asid Askorbik. Vitamin C membantu menentang selsema. Manakala Asid Askorbik membantu penyerapan zat besi yang juga memainkan peranan dalam fungsi sistem imun.

3. Mengalkalikan tubuh
Jika tubuh anda berdepan keseimbangan pH yang kronik, bermakna penyakit akan mudah menyerang. Walaupun lemon bersifat asid, ia mempunyai keupayaan untuk mengalkalikan yang tinggi selain cara terbaik untuk memastikan keseimbangan pH tubuh berada pada paras sepatutnya terutamanya jika diet anda kaya daging, keju dan/atau alkohol.

4. Membantu detoksifikasi
Air lemon adalah diuretik semulajadi, yang mana membantu tubuh menyingkirkan cecair dan toksin bersama. Asid sitrik yang terkandung di dalamnya membantu memaksimumkan enzim yang merangsang hati.

5. Pemberi tenaga
Ramai yang mengakui dengan mudah berjaya melupakan kopi selepas beberapa hari minum air lemon. Kombinasi air dan lemon membantu hidrasi dan meningkatkan paras oksigen dalam darah, memberikan anda rasa hebat!

6. Mencantikkan kulit
Dehidrasi yang kronik boleh menyebabkan kulit kelihatan kusam. Jadi mulakan hari anda dengan air lemon. Vitamin C memainkan peranan penting dalam mengekalkan kulit sihat dan sebagai antioksida bagi mencegah penuaan.
 
Hah, banyakkan manfaatnya? Rugilah kalau tak try... bukannya susah mana pun... jom try dan sama2 rasai kesannya... :)

Monday, 18 August 2014

Makanan Untuk Awet Muda - Mudah dan murah!

Rini Miza nak share pasal makanan yang boleh membantu kita untuk kekal awet muda gitu... semua senang dapat dan murah je... ada tu yang memang kita makan hari2 je kot..! Jom tengok apa dia...



1. Kacang Soya
Boleh ambil bahan ni secara terus atau setelah diproses seperti tempe, air soya, tauhu dan sebagainya. Kandungan isoflavon mempunyai antioksidan untuk menghalang radikal bebas. Manakala kandungan protein dan lemak tidak tepu berkhasiat untuk sel-sel badan.




2. Brokoli

Mengandungi sulforaphane yang boleh mencegah kanser dan menguatkan sistem ketahanan badan. Kandungan seratnya pula berkesan untuk mengelakkan masalah penghadaman.



3. Bawang Putih

Kandungan allium di dalam bawang putih mampu memperkuatkan sistem ketahanan badan dan melambatkan pertumbuhan sel kanser. Manakala zat ajoene pula membantu menurunkan kadar kolesterol.




4. Blueberry
Mengandungi fitokimia (flavonoid) antioksidan yang sangat berkhasiat membantu melindungi badan dari kerosakan akibat radikal bebas. Kandungan anthocyanoside juga dapat memperkuatkan penglihatan.

5. Tomato
Mengandungi likopen yang sangat efektif mencegah kanser. Juga dapat menurunkan kolesterol jahat dan mencegah penyakit jantung dan kardiovaskular.



6. Cili
Mengandungi Vitamin C dan karoten terutamanya dalam cili merah yang membantu mencegah kanser.


7. Halia
Rempah ini mengandungi gingerol, lebih kurang aspirin yang berfungsi untuk mencegah strok. Penelitian yang dilakukan di Universiti of Michigan Comprehensive Cancer Center dan Universiti Minnesota, Amerika Syarikat mendapati halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser terutamanya kanser kolorektal.



8. Buah Anggur
Beberapa penelitian membuktikan biji anggur mengandungi pycnogenol sebagai penguat kolagen untuk pembuluh darah. Manakala kulitnya kaya dengan flavonoid yang mengandungi antioksidan lebih tinggi daripada Vitamin C dan kalium yang mengawal tekanan darah.



9. Bunga Kobis
Sulphoraphane adalah kandungan utama dalam bunga kobis. Zat ini diyakini dapat mencegah kanser terutamanya kanser payudara dengan cara membantu mengatasi kadar estrogen yang berlebihan.


10. Oat
Mengandungi serat yang mudah larut dan berkhasiat untuk membantu menurunkan kadar kolesterol dan menstabilkan kadar gula darah.


TAPI...! Untuk melambatkan penuaan, janganlah bergantung pada faktor nutrisi yang  kita ambil semata-mata. Sebaiknya, imbangkanlah jugak dengan aktiviti fizikal dan senaman. Boleh tingkatkan atau mempertahankan pengeluaran hormon pertumbuhan (Human Growth Hormone - HGH). Selain itu, kita juga boleh mengasah otak kerana berfikiran positif akan dapat memperlambatkan proses penuaan.

Ingat.. jangan tua sebelum waktunya tau... :)

Kalau tak suka makan semua makanan kat atas tu sebab tak suka makan sayur ke, malas, rasa renyah nak siapkan ke... hah... makanlah suplemen... Shaklee ada semua...! hehehe...

Saturday, 9 August 2014

Testimoni Vitamin E Shaklee terbaik untuk suami!!

Assalamualaikum wbr...

Hari ni Miza nak share testimoni yang panas-panas lagi ni... baru je dapat semalam... Miza excited nak share, tapi kena la tapis2 dulu kan testimoni ni sebab untuk tatapan umum.. takkan nak bukak semua lak hik2...

Alkisahnya customer Miza ni... sempena promosi Vitamin E ritu kan... dia beli la untuk suami dia... sebelum ni suami dia ada consume beberapa suplemen Shaklee yang lain gak... antaranya CoQ Health, (suami dia paling suka CoQ Health, power katanya...)  Tapi saja dia nak try Vitamin E pulak sebab Miza bagitau dia yang Vitamin E ni juga dikenali sebagai Vitamin Cinta... nak lagi power katanya hehehehe...


Dia kata lagi, sib baiklah dia simpan sampai lepas raya baru bagi suami dia start makan Vitamin E tu... ekekkeke... sebab lepas amik Vitamin E ni hubungan seksual dorang semakin intim... memang puas hati katanya...oppppsss eh eh takat tu je ye... 18SX lah kalau nak cerita detail kat sini... sape nak tau lagi lanjut kena la Whatsapp Miza ye... boleh cerita2...

Suka jugak Miza nak bagitahu ni... Vitamin E ni memang ada dalam Set Kesuburan, Set Suami Isteri dan Set Kesihatan Lelaki tau... ni antara sebabnya...

 

Sebotol Vitamin E ni ada 120 biji... satu hari amik sebijik je.. so kalau suami sorang je yang makan, tahanlah 4 bulan sebotol ni... kalau suami isteri yang makan, tahan 2 bulan... ok la kan, tak yah top up tiap2 bulan pun... yang paling penting, hubungan suami isteri pun lebih intim gittuuuu... dahla makin intim, kulit pun makin cantik, awet muda pastu jantung dan blood circulation pun lebih baik... berbaloi2...!

BERMINAT NAK TAHU LEBIH LANJUT TENTANG SHAKLEE?

BERMINAT NAK JADI AHLI SHAKLEE?

HUBUNGI MIZA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
ID NO. 913363
MIZA AHMAD

SMS/WHATSAPP : 019-4567 268
mayya7278@gmail.com
Page : Mama Mayya Healthcare


COD : SEKITAR BAYAN LEPAS (SUNGAI ARA, TELUK KUMBAR, BATU MAUNG), GELUGOR, PULAU PINANG

Thursday, 7 August 2014

15 Punca Kenapa Susah Nak Kurus


Assalamualaikum wbr...

Dah masuk 11 Syawal hari ni kan.. rasanya masih belum terlewat untuk Miza ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin kepada pengunjung2 blog Miza ni... raya kan sebulan... ekekeke.. tapi sebenarnya, nak bermaaf-maafan tak perlu tunggu bulan Syawal je kan...
Maafkan salah dan silap Miza selama Miza sharing atau membebel dalam blog yang tidak seberapa ini... kot2 lah ada yang menyinggung perasaan ke, tersentap ke apa kan... maafkan Miza ya..sesungguhnya Miza manusia biasa yang tak lari dari melakukan kesilapan...

Ok lah.. biasanya.. kalau sebut bulan Ramadhan, mostly orang ingat pasal tak boleh makan.. lapar dan dahaga je kan? Kalau bulan Syawal lak..? ingat makannnn je eh? sebab banyak jemputan open house sana sini... hah, makan tu makan jugak dik non... tapi jangan sampai berlebihan... apa2 yang kita amik pun, kalau diambil secara berlebihan pasti akan memudaratkan...

Yang Miza nak share hari ni... artikel kenapa kita susah nak kurus walaupun dah beriya2 diet, amik suplemen, ubat kurus, ikut petua mak nenek segala, tapi tak jadi2... hah cuba semak balik... maybe dalam banyak2 ni ada yang kena dengan idung kita... cuba2 lah ubah ye!
 

Kenapa susah nak turun berat badan walaupun setiap hari diet? Ini keluhan biasa dalam proses menurunkan berat badan. Walaupun anda seorang yang rajin bersenam tetapi berat badan bukan saja tak nak turun, malah terus bertambah pula! Mungkin sebenarnya terdapat banyak kebiasaan buruk yang anda ‘terlupa’ semasa di dalam proses diet atau menurunkan berat badan. Okay, berikut kami ingin kongsikan 15 punca mengapa anda sukar menurunkan berat badan.


1. Pengambilan air soda

Soda memang sinonim dengan minuman yang mengandungi banyak kandungan gula. Dalam segelas minuman soda terdapat sebanyak 65 kalori. Walaupun begitu, kalori tersebut tidak menjadikan perut anda kenyang. Jadi walaupun anda mengambil soda, keinginan anda untuk makan dalam kuantiti yang banyak tetap ada. Jika anda mengambil 2-3 gelas soda sehari, mungkin berat badan anda bertambah hingga 30% dari biasa.


2. Kurang tidur

Tidur kurang dari 5 jam sehari mempengaruhi minda anda dan sekaligus mengawal keinginan untuk makan malam. Jadi semakin sikit masa anda tidur, semakin banyak masa anda makan.


3. Tidak bersarapan

Seseorang yang melambatkan sarapan, berisiko 4 kali ganda lebih tinggi dari mereka yang mengambil sarapan untuk mendapat penyakit obesiti. Dengan membiarkan perut kosong pada waktu pagi ia akan melambatkan metabolisme badan dan menahan rasa lapar dan sekaligus menyebabkan anda makan banyak pada waktu tengahari.


4. Makan terlalu cepat

Kunyah makanan perlahan-lahan. Ini tak, kalau makan tu terlalu sedap, kita kunyah bukan main cepat lagi, adakala tu tak sempat kunyah dah telan terus. Jika anda kunyah makanan anda perlahan-lahan, anda akan mengambil lebih sedikit kalori setiap kali anda makan. Sekurang-kurangnya masa selama 20 minit diperlukan untuk perut mendapat isyarat dari otak bahawa anda sudah kenyang.


5. Kurang minum air putih

Dalam kajian, seseorang yang menjalani diet dan minum 2 gelas air sebelum makan akan membuatkan berat badannya kurang 30% lebih banyak berbanding mereka yang tidak minum.


6. Berkawan Dengan Mereka Yang Sama Berat Badan

Kajian di dalam New England Journal Of Medicine menunjukkan bahawa seseorang itu lebih cenderung untuk menjadi obesiti apabila mereka berkawan dengan orang yang ada obesiti. Ha, tapi itu tak bermaksudlah anda tidak boleh berkawan dengan mereka yang berbadan besar. Tetapi gaya hidup dan pola pemakanan kawan sangat mempengaruhi tau. Jadi untuk mengelakkan perkara ini terjadi, ajaklah kawan pergi bersenam ke, amalkan pola pemakanan sihat.


7. Makan Ketika Tertekan/Stres

Ketika stres, ada di antara kita lebih gemar makan makanan manis untuk membantu hilang stres. So ketika keinginan makan makanan manis tu datang ketika stres, alihkan fikiran dengan melakukan aktiviti senaman ataupun tidur. Aktiviti senaman amat baik untuk badan dan membuatkan fikiran anda lebih baik.


8. Kurangkan Pengambilan Karbohidrat

Tahu tak dengan pengambilan karbohidrat secara berlebihan seperti mi, nasi putih dapat meningkatkan hormon serotinin yang menyebabkan anda ingin makan lagi? Jadi gantikan karbohidrat sederhana dengan karbohidrat kompleks seperti beras perang atau oatmeal.


9. Terlalu banyak menonton televisyen

Ketika menonton televisyen, fikiran anda lebih tertumpu di hadapan televisyen. Jadi anda lebih cenderung makan makanan ringan semasa menonton televisyen kadang-kadang sampai terlebih-lebih tanpa disedari.


10. Pinggan Yang Digunakan Bersaiz Besar

Pinggan besar, makin banyak makanan yang boleh diisi. Bila banyak makanan boleh diisi, banyak lah yang kita makan. Bila makan banyak, badan jadi gemuk. Simple kan? Maksud saya simplekan cara untuk menjadi gemuk.


11. Pesan Combo Makanan

Biasanya menu combo di restoran lebih murah dari harga makanan ala carte dan mempunyai bermacam side menu tambahan. Tapi jangan lupa dengan menu combo tu, anda akan mengambil lebih banyak kalori dan dah tentu jugaklah anda akan menghabiskannya kerana tidak mahu membazir. Faham tak konsepnya disitu?


12. Minum Kordial

Jus dan kordial adalah merupakan jenis minuman yang berbeza. Minuman kordial biasanya mengandungi sedikit kandungan buah asli tetapi pemanis buatan fruktosa yang tinggi berbanding jus buah sebenar yang datangnya 100% dari buah sebenar. Jadi, pilihlah jus buah sebenar (boleh je blend sendiri kan) kerana ia pasti kurang gula buatan berbanding jus sebenar.


13. Makan Dengan Potongan Yang Besar

Seseorang yang makan dengan potongan yang besar boleh menambah kalori di badan mereka sebanyak 50% berbanding dengan mereka yang mengambil potongan kecil dan kunyah perlahan-lahan.


14. Malas Bersenam

Walaupun anda telah mengurangkan pengambilan makanan (diet lah katakan), tetapi mungkin tidak dapat mengecilkan bahagian pinggang yang berlemak itu tanpa senaman. Badan akan lebih cepat berisi apabila anda malas bersenam. Banyak video senaman mudah yang anda boleh lakukan di rumah yang terdapat di YouTube. Semua dihujung jari.


15. Makan Lewat Malam

Mengikut kajian Journal Obesity, seseorang yang makan selepas jam 8 malam akan mendapat lebih banyak kalori. Jadi jika keinginan anda untuk makan tengah malam tu membuak-buak, carilah makanan yang mempunyai kandungan gula dan lemak yang rendah. Seperti susu rendah lemak, air masak, buah-buahan ke ataupun roti oatmeal.

Kredit pada blog Wanista