"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Monday, 13 October 2014

Pengalaman Sendiri Pilih Set Mengandung & Berpantang Shaklee

Rini asek belanja testimoni aje ya... hehehe... entri ni Miza nak kongsi pengalaman Miza sendiri ambil Set Hamil masa mengandungkan Yaya dan sambung amik Set Berpantang...

Masa Pregnant
-------------------------
👍Kekal bertenaga walaupun balik kerja lewat malam, masih boleh sambung buat kerja rumah.
👍Kulit cerah dan lembut
👍Sembelit no more
👍HB cantik (tak pernah kurang dari 10)
👍Gula dalam darah pun ok, (even abah Miza ada diabetes)
👍Tak ada masalah sakit blkg, sakit kaki, bengkak kaki atau tarik mengkarung sepjg pregnant (smpi nak bersalin pun boleh naik motor lagi ke tmpt kerja. Pastu ofis kt tingkat satu lak tu, turun naik tgga takder masalah...)
👍Berat badan tak naik melampau
👍Muka tak sembap

Masa dlm pantang/lepas bersalin
-------------------------------------------------------
👍Stretchmarks dan parut ceaser pudar
👍Susu badan banyak
👍Tak bengkak susu dan sembelit macam masa bersalin anak no.1 & 2
👍Kekal cergas, muka tak pucat sebab boleh terus sambung ambil vitamin walaupun Yaya kena jaundice (Miza darah O+).
👍Dapat turunkan berat badan
👍Luka pembedahan cepat sembuh
👍Badan Yaya tegap, cepat boleh meniarap, merangkak, berjalan, tumbuh gigi dan jarang sakit
👍Kulit Yaya putih kemerah2an, cantik dan lembap

Sebab tu Miza suka syorkan Set ni pada ibu hamil... tak rugi pun sebab boleh sambung sampai dalam pantang dan lps pantang...

Nak info lanjut,
Whatsapp Miza ya,
019-4567 268

Testimoni Set Kurus Shaklee - Jadi Kurus dan Nampak Muda!

Assalamualaikum wbr...,

Rasa2 bulan ni mesti ramai yang naik berat badan kan? Sebab banyak makan daging, hehehehe... sepanjang bulan menu daging je... nasi daging, mee rebus daging, rendang daging, sup tulang dan macam2 lagi... yang mana menu2 ni semua mostly tinggi kolesterol, pastu boleh menyumbang pada sembelit jugak kalau kurang minum air...

Apa yang Miza nak share hari ni, ialah testimoni Set Kurus Shaklee... dalam masa yang sama, boleh juga menurunkan kadar kolesterol dalam badan, kalau ibu yang menyusu pulak, boleh jadi milkbooster jugak... plus lagi, kulit pun lebih cerah dan cantik tau!


Tengok cik adik kita ni... bukan saja dapat turunkan berat badan, malah nampak lebih muda kan? Dia ambil ESP, HerbLax, Lecithin dan Alfalfa... yang penting bila kita ambil suplemen, pengambilan air kosong sekurang2nya 3 liter sehari tu jangan culas ya... Pastu kalau dah katanya nak kurus, cuba elakkan makanan berproses, yang tinggi kandungan gula dan tinggi kalori... lagi... buat2 lah jugak senaman ringan macam lari setempat ke, jogging petang2 ke atau naik turun tangga, pun boleh... barulah hasil lebih mantop dan cepat...

Tak nak ke jadi kurus dan nampak muda macam cik adik ni? Nampak macam banyak eh dan susah nak amik semua ni?? Senang je... nak bawak gi mana2 pun senang, so tak der alasan nak culas2 makan vitamin... Miza akan bagitahu caranya!

Nak cuba atau ingin info lanjut? Jangan malu2 untuk bertanya... Miza juga boleh cadangkan yang paling bajet, ikut kemampuan anda... :))

BERMINAT NAK TAHU LEBIH LANJUT TENTANG SHAKLEE?

BERMINAT NAK JADI AHLI SHAKLEE?
BOLEH DAPAT PENJIMATAN SEHINGGA 25%...!!

HUBUNGI MIZA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
ID NO. 913363
MIZA AHMAD

SMS/WHATSAPP : 019-4567 268
mayya7278@gmail.com
Page : Mama Mayya Healthcare


COD : SEKITAR BAYAN LEPAS (SUNGAI ARA, TELUK KUMBAR, BATU MAUNG), GELUGOR, PULAU PINANG

Friday, 10 October 2014

Simpul Biawak a.k.a Tarik Mengkarung? Tiada lagi dgn Ostematrix...!

Penah tak masa tgh nyenyak tidur malam2 (nak2 time ujan sejuk tu... best gilaaa)... tetiba... erkkkk...!!!! Cramp kat betis!!! Untuk beberapa ketika, otot betis rasa macam ditarik dengan tegang kan? Sampai rasa sakit yang amat sangat. Tapi bila kena urut2 tu, barulah lega.... (buat muka lega sikit! hehe)

 
Kalau di kalangan masyarakat Melayu gejala yang kita selalu alami ni juga dikenali sebagai 'simpul mengkarung'.  Kalau orang Utara sebut, 'tarik mengkarung'...
 
'Serangan' ni bukan saja semasa tidur, malah juga berlaku ketika duduk, berdiri atau baring terlalu lama pada satu kedudukan. Ia akibat otot terasa cekang, keras dan sakit dalam satu tempoh masa tertentu.

Namun, jika kekejangan tersebut dibiarkan tanpa dilakukan urutan, ia mengambil masa lebih lama untuk kembali kepada asal dan boleh membahayakan terutamanya jika serangan berlaku ketika seseorang itu sedang menyelam atau berenang. 
 
Biasanya kita tak berapa kisah sebab kita rasa ni sakit biasa je, dan tak bahaya.  Yang selalu kena kejang otot ni ahli sukan yang 'mengerah' anggota tubuh, khususnya bahagian kaki untuk 'bekerja' keterlaluan.
 
Juga selalu berlaku kepada wanita-wanita yang hamil, apabila otot mengeras disertai rasa sakit pada bahagian yang diserang. Kebiasaannya akan berlaku pada trimester kedua iaitu tiga bulan ke atas. Keadaan ini berpunca apabila rahim semakin membesar. Kaki yang penat membawa beban akan mudah menjadi lenguh dan menyebabkan kekejangan. Malah, tekanan rahim yang membesar pada saluran darah juga turut mengganggu perjalanan darah ke bahagian kaki.

Jadi, wanita hamil yang selalu mengalami kekejangan ni dinasihatkan supaya tidak berdiri atau menyilang kaki dalam tempoh yang lama. Sebaliknya, cuba renggangkan otot kaki pada siang hari dan sebelum tidur. Boleh juga menggerakkan sendi-sendi pergelangan kaki dan jari supaya darah boleh mengalir dengan mudah.

Selain itu pastikan meminum air dengan kuantiti yang secukupnya. 


Dr. Zubaidi Ahmad dari Kumpulan Perubatan Penawar Johor Bahru, berkata, kekejangan berlaku disebabkan pengecutan otot secara tidak terkawal yang dikenali sebagai noctunal leg cramps yang menyebabkan kesukaran untuk bergerak dan berasa sakit.

Tegasnya, kekejangan otot bukan setakat masalah yang tertumpu pada otot kaki atau betis sahaja malah mungkin boleh berlaku di bahagian-bahagian lain seperti paha, perut, tumit dan juga tapak kaki.

"Kekejangan ini selalunya disebabkan keletihan otot yang digunakan dalam pergerakan yang berterusan dan menyebabkan pengumpulan asid laktik dalam otot berkenaan.

"Biasanya ia akan pulih dengan berehat yang akan memulihkan pengaliran darah ke otot berkenaan,'' ujar Dr. Zubaidi.

Terang beliau lagi, keadaan itu sebenarnya berpunca daripada dehidrasi, kekurangan garam mineral, seperti magnesium, potasium, sodium dan karbohidrat.

Selain itu keadaan otot yang terlalu tegang serta kekurangan pengaliran darah di bahagian kaki akibat posisi yang tidak betul juga mencetuskan kekejangan.

Begitupun, teori yang lebih popular adalah keadaan keterujaan pada saraf otot-otot (neural excitability) yang terlibat, menyebabkan keadaan tersebut berlaku.

"Otot yang paling lazim dikaitkan dengan masalah kejang adalah otot di bahagian betis, Bagaimanapun ia turut berlaku di bahagian lain.

"Tidak dinafikan, keadaan ini amat sakit dan menyebabkan gangguan kepada pesakit yang kebiasaannya berlaku dengan sekelip mata,'' ujarnya.

Kata Dr. Zubaidi, dalam situasi sedemikian, cara terbaik untuk mengurangkan kesakitan ialah dengan berdiri dan berjalan bagi merenggangkan otot-otot berkenaan sekali gus darah akan turun ke kaki dan menghilangkan simptom tersebut.

Tambah beliau, keadaan berkenaan boleh juga diredakan dengan membengkokkan kaki atau betis ke arah badan.

"Pada peringkat awal semestinya ia amat menyakitkan. Namun ia akan memberi kelegaan .

"Ketika itu juga, urutlah betis perlahan-lahan menggunakan tapak tangan dengan minyak panas dan cuba berjalan dengan memijak pada hujung tapak kaki.

"Sekiranya sakit berlarutan dan bahagian betis menjadi bengkak segeralah bertemu doktor kerana keadaan ini mungkin bukan kekejangan yang biasa tetapi terdapat darah beku dalam otot menyebabkan ia berlarutan,'' ujarnya.

Katanya lagi, tuaman menggunakan ais juga boleh melegakan kekejangan dan merenggangkan semula otot.

Selain itu imbangan pemakanan dengan pengambilan makanan berkarbohidrat, air dan garam mineral yang secukup juga adalah penting dalam pencegahan kekejangan otot.
 
Kredit :  Utusan.com
 
Miza dulu memang selalu kena tarik mengkarung ni... masa pregnant dan time tak pregnant pun kena... memang sakit!  Tapi sejak Miza amik Ostematrix masa mengandungkan Yaya pada 2011, sampai sekarang.. jarang sangat2 dah kena tarik mengkarung. Seingat Miza dalam tempoh 3 tahun sejak konsisten amik Ostematrix ni baru kena 2-3 kali kot.. ke kurang... Malah sepanjang tempoh kehamilan, Miza tak mengalami masalah sakit belakang atau sakit kaki yang biasanya ibu hamil alami. Sebab tu sampai sekarang Miza teruskan pengambilan Ostematrix... sumber kalsium terbaik! Lagipun, kena la jaga dari sekarang kalau tak nak kena penyakit tulang reput a.k.a Osteoporosis tu...
 
OsteMatrix™ membekalkan nutrien harian, termasuk kalsium yang penting dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral iaitu zink, kuprum dan mangan untuk mengekalkan kelancaran fungsi tubuh. Ditampilkan dalam bentuk kaplet kecil bersalut yang mudah ditelan.
 
Sebotol RM61.00 je untuk sebulan
 
BERMINAT NAK TAHU LEBIH LANJUT TENTANG SHAKLEE?

BERMINAT NAK JADI AHLI SHAKLEE?
BOLEH DAPAT PENJIMATAN SEHINGGA 25%...!!

HUBUNGI MIZA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
ID NO. 913363
MIZA AHMAD

SMS/WHATSAPP : 019-4567 268
mayya7278@gmail.com
Page : Mama Mayya Healthcare


COD : SEKITAR BAYAN LEPAS (SUNGAI ARA, TELUK KUMBAR, BATU MAUNG), GELUGOR, PULAU PINANG

Tuesday, 7 October 2014

Mudahnya dgn ESP dan Mealshakes Shaklee...

Nak kurus?
Nak cantik?
Nak sihat?
Nak kulit glowing?
Nak subur?
Nak diet?
Nak susu bdn byk?
Nak hilangkan gastrik?
Bz tak sempat makan?
Kalau bagi Miza, semudah shake2 to the bon2 ...!
Dihasilkan drp soya Non-GMO, lengkap dgn vitamin dan mineral yg diperlukan badan, rendah Indeks Glisemik (sesuai utk penghidap diabetes), rasa yang sedap dan mudah disediakan.

Whatsapp sekarang!
Miza 019-4567 268

Monday, 6 October 2014

Resipi Kek Pisang Kukus Yang Sedap

Assalamualaikum wbr..,

Berapa hari ni Miza asyik upload resipi je kan... saja amik feel anak balik cuti sekolah... kawan2 pun boleh try sebab semua resipi yang Miza share ni Miza dah try dan yang pastinya bahan, sukatan dan cara buat mudah sebab Miza ni 'rajin' orangnya... hihihi...




Resipi hari ni ialah Kek Pisang Kukus... pestaim Miza buat, suspen gak sementara tunggu hasilnya... Bila dh rasa... wowww... siyes sedap!!! anak2 mesti suka... daripada beli kat kedai (kadang2 rasa soda dia kuat kan!), baik buat sendiri... senang je pun... Jom tengok resipi... (btw, sori sgt2 Miza tk igt amik resipi ni dari blog saper, sbb salin dah lama baru try buat, minta halal ye tuan punya resipi.. terima kasih utk resipi kek pisang yang sedap dan mudah! Semoga Allah bagi ganjaran atas perkongsian beliau)
 
Kek Pisang Kukus 

Bhn2...
2 cwn tpg gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 bj telur gred A (Miza guna 5 bj telur gred B)
3/4 cwn gula
1 sudu kecil ovalette (optional tp klu letak lg cntekkk)
1 cwn pisang dilecek
3/4 cwn minyak masak
1 sudu kecil esen pisang (Miza guna esen vanila)
 
Cara2
1. Ayak tepung + soda bicarbonat + baking powder. Ketepikan.
2. Dlm bekas lain, putar telur + gula dgn mixer sampai kembang. Masukkan ovalette & putar lagi sampai betul2 kembang.
3. Masukkan pisang, minyak & putar lagi smpi sebati.
4. Masuk tepung sikit demi sikit & putar lagi. Akhir sekali masukkan esen.
5. Alas loyang 8 inci dengan kertas minyak + sapu sedikit mentega (Miza sapu minyak masak je). Kukus atas api sederhana besar selama 40 minit/smpi masak.

** boleh gak guna acuan kecik2 tu.. Sapu minyak sket.. Jgn tuang penuh sbb nti kek ni naik boleh tahan tinggi...

Selamat mencuba ye, mesti akan ada siaran ulangan nanti sebab semua suka... :))

Friday, 3 October 2014

'melawat kawasan' di Shaklee Seberang Jaya

Assalamualaikum wbr dan salam Jumaat...!

Macam orang besar pulak kemain melawat kawasan ya... haha.. btw, ni cerita pada 20/9/14 (Sabtu) yang lalu... (banyak entri backdated daaa.... sobsss)

Setelah lebih setahun buat bisnes Shaklee ni, percaya tak? ni lah first time Miza menjejakkan kaki ke branch Shaklee... selama ni, order online je... pun begitu, Miza tak jadikan tu alasan tak boleh teruskan biz Shaklee ni... cuma betulla dorang cakap, feel beli barang di kaunter ni lain sikit... :))

 :: harus snap gambar jugak even en.somi tunggu dlm keta hahaha ::

Aktiviti 'melawat kawasan' ni pun unplan... Sehari sebelum tu Miza dapat call dari Shaklee Seberang Jaya, dia bagitau trofi yang Miza tak dapat sebab tak pergi NC 2014 ritu dah ada kat sana... minta datang collect... kebetulan kami nak attend Majlis perkahwinan anak saudara di Tapak Ekspo Seberang Jaya tu.. so Miza cuba nasib ajak en.somi singgah Shaklee...

Alhamdulillah, masa kami sampai tu, ada 2 orang customer jer di kaunter. Maybe sebab tengah bulan, pastu sekarang semua pun dah boleh beli barang online kan, sebab tu orang tak ramai... Miza amik kesempatan beli Chew Vit C sebotol yang adik ipar pesan kat kaunter... nak amik feel katanya kan... hehehe... 



Ni lah trofi nya... cantik kan..? Berat tau... happy sangat dapat trofi ni... terasa sangat usaha selama ni dihargai... walaupun tak dapat naik pentas untuk terima trofi ni, Miza bersyukur sebab Shaklee tetap juga bagi... boleh letak kat rak di rumah nanti... :))) 

Cumanya.. pin Supervisor tak dapat collect sebab appointment letter tak bawa... surat tu lagilah.. dari Oktober 2013... hehe tk pe, ada alasan nak pegi Shaklee nanti kan...!