Posts

Showing posts from 2015

Kehadiran Yang Dinanti - 'Izzul Qayyim....

Image
Assalamualaikum wbr,

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah swt utk bernafas di muka bumiNya ini... syukur di atas segala nikmat dan rezeki yang diberikanNya jua...
Rupanya dah berbulan Miza tak update blog ni ya... banyak perkara yang berlaku dalam beberapa bulan ni... tak dapat Miza nak ceritakan satu persatu... tiada apa yang dapat Miza katakan melainkan syukur, syukur dan syukur kepada Allah atas segalanya... benarlah kata orang, Allah takkan menguji hambaNya melainkan sesuai dengan kemampuan hambaNya itu, kan..?
Walau apa pun, boleh dikatakan semua perkara yang berlaku beberapa bulan Miza menyepi ni adalah yang manis2 dan indah2 belaka... antaranya, kelahiran cahaya mata yang sangat dinanti2... 
Miza telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki melalui pembedahan ceaserian pada 8 Julai 2015 di Hospital Lam Wah Ee, Pulau Pinang.  Bayi comel ni kami namakan 'Izzul Qayyim, dilahirkan dengan berat 3.26kg.
:: comel tak saya? hehehe ::
:: sporting nurse yang bawa baby dari Nur…

Senangnya Buat Kuih Dangai Yang Sedap dan Cepat Dengan Pemanggang Ajaib!!

Image
Assalamualaikum wbr...,
Alkisahnya... dah lama teringin nak makan kuih dangai atau ada jugak di sesetengah tempat sebut sebagai Rangin.  Seingat Miza, dari bulan puasa tahun lepas kami anak beranak cari tapi susahnya nak jumpa.  Kawan Miza kata ader jer kt pasar malam kt sini, tapi ntahlah.. tak der rezeki kot, masa cari tk jumpa pun...
Disebabkan teringin yang amatlah kununnya baru2 ni... Miza pun gigih la menggugel... sekarang kan zaman semua di hujung jari katanya... macam2 version ada... kena buat selapis2 la, ada inti la dll... tapi seperti yg korang tahu... Miza mestilah pilih resipi yang paling senang sebab Miza kan 'ghajin' tahap gaban... kih3...  

Dah 2 kali buat tau resipi ni... first time buat tu, guna sandwich maker nk bakar... hasil memang cantik dan garing2 gitu... tapiiiii... nak tunggu satu2 dangai tu... mak oiii bercinta la gak... disebabkan kesabaran yang tak berapa ada, baki adunan tu, Miza humban je semua dalam loyang --> bakar dalam oven! hah amikkk... ni …

Resipi Kuih Cara Yang Mudah dan Sedap

Image
Assalamualaikum wbr...
Hari ni kami tak ke mana-mana sebab en.somi kerja... so kalau dah duduk umah tu asyik pikir apa nak makan je lah kan...

Idea menu minum petang ni dapat lepas solat Asar.. haha... terus ke dapo selongkar peti es... tgk2 daun pandan yg angkut banyak2 dari umah MiL ritu dah habis... frust gila.. dh la tgh berkobar2... pastu teringat lak, rasanya pandan emulco ada lagi... selongkar lagi... yessss!!! ada lg sikit, cukup la utk satu adunan... terusla makyong zasssss membancuh... saja tak letak pewarna hijau sbb pandan emulco tu pun dh kaler hijau... kurangkan penggunaan pewarna kekdahnya....
Resipi mudahhh sangat (kalau tak mudah, Miza tak buat la sbb Miza ni kan 'rajin' sgt hahahaa)
KUIH CARA MUDAH
Bahan2
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
Sekotak santan 200ml
9 helai daun pandan blend dgn 1 1/2 cwn air (dlm kejadian hari ni, miza bancuh lbh kurg 1 sudu teh pandan emulco dgn 1 1/2 cwn air)
sedikit pewarna hijau (hari ni tak guna)
1 sudu teh garam Gula utk tabur dlm…

Rasa ESP yang sedap buat anak tak senang duduk!!!

Image
Assalamualaikum wbr...Sedar tak sedar kita dah 29 hari dalam tahun 2015... cepatnya masa berlalu kan... semoga masih istiqamah dgn azam 2015 ye...!!!Pagi ni tiba2 Yaya bangun masa kami tengah solat Subuh... ceria je, puas tdo la tu... sib baik x meragam....Mama ingat taknak minum lagi... tapi ntah macam mana, Yaya boleh tertengok shaker bekas kakak Ain minum sebelum pergi sekolah tadi dekat sinki... merengek2 menangis2 minta mama buatkan milo ESP... oklah oklahhhh mama buat... masa mama tgh buat tu dia diam, suka la tu... tapi bila mama nak snap gambar dia dlu, mula la menangis2 balik nk Milo ESP.... tp mama snap gak gambar dia... candid gitu! tapi mama suka tgk gambar ni... hahahadapat je bahagian dia, terus slurppp sambil tgk kartun Doc McStuffin... haihhh lah anak... nk tergelak pun ada... kalau dgn ESP, takleh kompromi...Apa nak buat? ESP ni sedap sangat sampai tak senang duduk selagi tak dapat.... hehehee

Sedapnya Lasagna Roti.... resipi anak makan bertambah2 tanpa sedar!!

Image
Miza dah penah cuba resipi Roti Lapis Daging Berkeju.. pastu cuba jugak resipi Lasagna Roti ni... eh tk sama ke...? ye memang tak sama... Roti Lapis Daging Berkeju guna perencah Black Pepper Maggi... tapi Lasagna Roti guna sos spagetti... pastu... Roti Lapis Daging Berkeju ada cheese di setiap lapisan rotinya... Lasagna Roti ni pulak, cheese kat topping ajer... kalau ikut tekak kami anak beranak, Lasagna Roti ni lebih best... dah 2x buat dan tk jemu nak buat lagi...
First time buat Miza isi dalam caserol, dan bakar dalam oven... kali kedua buat (gambar di bawah) guna pemanggang ajaib... yg pasti dua2 sedap, hehehe kalau ati dah suka kan!

Bahan2 utama yang digunakan macam dalam gambar kat bawah tu... senang dapat bahan2 ni semua kan...

RESIPI LASAGNA ROTI
Bahan-bahan
12 keping roti Gardenia 200ml susu segar/full cream (1 kotak kecik pun cukup) 3 biji telur
400gm daging kisar sebiji bawang besar/bawang Holland 3 ulas bawang putih 1 tin kecil Sos Spageti Cendawan Prego (kaler hijau) 6 biji cendawan…

Penangan Promosi GLA Complex - Yaya terpaksa terima adik baru!!!

Image
Assalamualaikum wbr...!
Rasanya blom terlambat kot no utk Miza ucapkan Selamat Tahun Baru 2015...! Semoga tahun ini lebih baik - cemerlang dari tahun lepas... dari segi rohani, jasmani, kesihatan, kewangan dll...
Rupanya dah hampir 3 bulan Miza tak update blog yea... hehehe... apakan daya, kalau dah kena 'penyakit buatan orang' ni, tk leh nak kata apa lah... asyik pening dan loya je, tp syukur tak muntah2 macam pregnancy lepas2...
Alhamdulillah... tak lama lagi, bertambah lagi sorang ahli keluarga Miza... Ritu rasa macam terlalu awal nak share, check sendiri je pun masa tu... tp lepas dah jumpa doc, dan dh masuk 3 bulan ni baru rasa cam ok sikit nk ngadap pc lama2... barulah leh cerita... :)))
In sha Allah, due date ahli keluarga baru ni ialah pada 18 Julai 2015... masa Raya Posa kottt...!! ngeeee.... semoga dapatlah mama posa penuh ye tahun ni baby... hihi... 


Nak kata penangan promosi GLA Complex Ogos 2014 ritu... boleh jadi kot? Sebab Miza memang dah lama stop amik pil perancang…