Senangnya Buat Kuih Dangai Yang Sedap dan Cepat Dengan Pemanggang Ajaib!!

Assalamualaikum wbr...,

Alkisahnya... dah lama teringin nak makan kuih dangai atau ada jugak di sesetengah tempat sebut sebagai Rangin.  Seingat Miza, dari bulan puasa tahun lepas kami anak beranak cari tapi susahnya nak jumpa.  Kawan Miza kata ader jer kt pasar malam kt sini, tapi ntahlah.. tak der rezeki kot, masa cari tk jumpa pun...

Disebabkan teringin yang amatlah kununnya baru2 ni... Miza pun gigih la menggugel... sekarang kan zaman semua di hujung jari katanya... macam2 version ada... kena buat selapis2 la, ada inti la dll... tapi seperti yg korang tahu... Miza mestilah pilih resipi yang paling senang sebab Miza kan 'ghajin' tahap gaban... kih3...  

kuih dangai senang sedap guna pemanggang ajaib

Dah 2 kali buat tau resipi ni... first time buat tu, guna sandwich maker nk bakar... hasil memang cantik dan garing2 gitu... tapiiiii... nak tunggu satu2 dangai tu... mak oiii bercinta la gak... disebabkan kesabaran yang tak berapa ada, baki adunan tu, Miza humban je semua dalam loyang --> bakar dalam oven! hah amikkk... ni lah hasil percubaan pertama tu...

 Guna sandwich maker... cantik kan kan kan...?

Hambikkkk... semua ku humban dalam loyang hahaha


Kali kedua buat dah pro sikit la kununnya hahaha... guna pemanggang ajaib pulak... wahhhhh lagi senang wehhh... makcik suka! makcik suka!!!  Satu adunan tu ngam2 muat dalam pemanggang ajaib... pastu tak sampai 15 minit dah masak... gila tak excited makyong... boleh buat meniaga lah kalau macam ni punya express... hehehehe

Layan gambar kali kedua mendangai...

Tengok tu.. muat2 satu adunan... senang sekali harung je...

kuih dangai pemanggang ajaib
Bila dah masak.. cantik kan... nom nom nom...

 
Okay dh puas layan gambar... ni resipi yang super duper senang lagi cepat!

KUIH DANGAI A.K.A RANGIN

Bahan-bahan
4 cawan kelapa parut
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula
1 1/2 sudu kecil garam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Jangan biar kelapa berketul2, leraikan ye..!
2. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu marjerin (Miza sapu marjerin kat pemanggang ajaib -- play save kekekeke)
3. Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 30 minit (ikut suhu oven masing2) -- kalau guna pemanggang ajaib, guna api perlahan supaya kelapa tak hangus.. lepas 5 minit camtu, terbalikkan ke side lagi satu... supaya garing merata di kedua2 belah...
4. Keluarkan dari loyang, tunggu sejuk sikit.. potong dan boleh la dihidangkan (dasar pelahap... miza layan panas2 tu, sedap woooo)

Pasni senang la, takyah cari kat pasar malam ke, pasar ramadhan ke dah... buat sendiri lagi best... boleh makan banyak2, dan lebih terjamin kebersihannya... kan kan..

selamat mencuba ibuk2...! XOXO :))

Comments

  1. Alhamdulillah..jumpa resepi mudah..nk cuba buat utk mak di kpg..dia teringin nk mkn kuih ni..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..jumpa resepi mudah..nk cuba buat utk mak di kpg..dia teringin nk mkn kuih ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, seronoknya dapat membantu puan.. :)

      Delete
  3. Assalamualaikum sis.pemangang ajaip tu mcm mn ye. Kat mn blh dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam.. pemanggang ajaib ni saya beli dari ejen Menang Glassware.. tapi kalau kat Langkawi pun dah ada brand HIG juga.. :)

      Delete
  4. Wah nampak macam mudah je buat nya eh. Bolehla try ikut resepi ni nanti :)

    http://fatinsoho.com/pince-and-pints-tempat-makan-best-kl/

    ReplyDelete
  5. Mohon share resepi ya puan tqvm

    ReplyDelete
  6. Tgh buat ni ikut resep puan

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sedapnya Lasagna Roti.... resipi anak makan bertambah2 tanpa sedar!!

Rawat Keputihan dengan Set Keputihan Shaklee